Red na amandmane na medijske zakone

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o 217 amandmana na set medijskih zakona.

01. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o 217 amandmana na set medijskih zakona.

To su amandmani koji su uloženi na tri predložena zakona – o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Resorni skupštinski odbor noćas je pretresao sve amandmne, a vlada je prihvatila 22 amandmana dok je Odbor na sednici predložio jedan amandman na predlog zakona o elektronskim medijima.

Taj amandman je na sednici Odbora prihvatio ministar Ivan Tasovac, pa su usvojena ukupno 23 amandmana na taj set medijskih zakona.

Na predloženi zakon o medijima i javnom informisanju podneto je 95 mandata, od kojih je prihvaćeno 10, od kojih je pet opozicionih.

Na predlog zakona o elektronskim medijima uloženo je 66 amandmana, prihvaćeno je šest, od čega jedan opozicije, pri čemu su dva istovetna.

Na zakon o javnim medijskim servisima prihvaćeno je šest amandmana, a od toga tri opoziciona.

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac rekao je ranije tokom načelne rasrpave da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je on.

Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve.

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju – 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

“Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija”, rekao je Tasovac.

Sednica je počela u 10 sati.

Izvor: Tanjug, B92

Print Friendly, PDF & Email