Protest domaćih TV zbog reklama na stranim kanalima

U otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, 26 TV-stanica iz Srbije izrazilo je protest što inostrani TV-programi, koji se emituju na kablovskim mrežama u Srbiji, emituju i domaće reklame, što se ocenjuje kao nezakonito.

21. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute

U otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, 26 TV-stanica iz Srbije izrazilo je protest što inostrani TV-programi, koji se emituju na kablovskim mrežama u Srbiji, emituju i domaće reklame, što se ocenjuje kao nezakonito.

“Kao vlasnici televizija koje prema državi ispunjavaju sve obaveze, poštuju sve zakone Srbije, zahtevamo da nam država omogući iste tržišne uslove, a istovremeno se pridružujemo naporima Vlade Srbije da se iskoreni siva ekonomija i da svi građani i institucije imaju ista prava i obaveze i budu jednaki pred zakonima ove države”, navodi se u pismu TV-stanica upućenom Vučiću.

Pismo je upućeno i ministru finansija Dušanu Vujoviću i Komisiji za zaštitu konkurencije.

Vlasnici TV-stanica naveli su da, iako je stupio na snagu Zakon o elektronskim medijima, koji zabranjuje da se menja izvorni sadržaj programa, koji se u Srbiji reemituje, prekogranični kanali “i dalje čitavog dana emituju višeminutne EPP blokove”.

“Prema procenama stručnjaka, više od 30 odsto ukupnog marketinškog budžeta namenjenog elektronskim medijima odlazi na račune ovih kanala čija sedišta su u inostranstvu”, navodi se u pismu.

Kao kanali koji krše domaće i međunarodne propise o oglašavanju navedeni su TLC, Animal planet, Diskaveri, MTV, Univerzal, Foks, 24 Kičen, Nacionalna geografija, Histori i drugi.

U pismu se konstatuje da Regulatorno telo za elektronske medije ne može oduzeti dozvolu tim kanalima, ali da Regulator ili neko drugi “može naložiti” kablovskom operatoru da iz mreže “isključi sve prekogranične kanale koji krše zakon i da protiv odgovornih lica pokrene odgovarajuće zakonske postupke”.

“Ovi kanali nisu u nadležnosti Regulatora, a Srbija im međudržavnim ugovorom garantuje slobodu prijema i reemitovanja, ali bez menjanja i prekrajanja sadržaja”, navodi se u pismu.

Pismo premijeru uputili su SOS-kanal, Kanal 9, Galaksija 32, P-kanal, RTV Belami, Palma plus, Timočka televizija, KCN, TV Mag, kao i 15 članica udruženja lokalnih i regionalnih emitera “Nova mreža Srbije”.

Beta

Print Friendly, PDF & Email