NUNS osudio poruku mržnje novinara Dragana Vučićevića

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje govor mržnje Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer, koji je sa svog twiter naloga poslao poruku da „Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u ‘Idei’ i pije ’janu’, zaslužuje da opet bude zaklan“.

05. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje govor mržnje Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer, koji je sa svog twiter naloga poslao poruku da „Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u ‘Idei’ i pije ’janu’, zaslužuje da opet bude zaklan“. NUNS ocenjuje da je potpisnik ove jezive poruke prekršio ustavne i zakonske norme, i da je, nezavisno od toga da li će i kako reagovati nadležno Tužilaštvo, zaslužio javnu kritiku i prezir.

Zakonodavstvom Srbije strogo je zabranjen govor mržnje. Vučićevićevo skandalozno istupanje ima posebnu težinu upravo zato što je on novinar i odgovorno lice u mediju kojem bi morala da bude poznata velika medijska odgovornost kada je reč o propagiranju diskriminacije i netolerancije. Zbog svoje specifične pozicije i značaja za demokratsko društvo, mediji moraju praviti jasnu i nedvosmislenu razliku između slobode govora i govora mržnje.

Ustavom Srbije zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Krivičnim zakonikom Srbije, za izazivanje ili raspirivanje nacionalne ili verske mržnje, ili netrpeljivosti među narodima ili etničkim zajednicama zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti…”.

U Beogradu 05. avgusta 2014.
Sekretarijat NUNS-a

Print Friendly, PDF & Email