NUNS osudio neetičko izveštavanje o ubistvu devojčice

NUNS protestuje zbog skandaloznog ponašanja pojedinih medija prilikom izveštavanja o stradanju 15-godišnje Tijane Jurić. Izjava oca ubijene devojčice Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom, što je protivno osnovnim normama profesionalne etike.

08. Aug 2014

Reading Time: < 1 minute

NUNSLOGO1NUNS protestuje zbog skandaloznog ponašanja pojedinih medija prilikom izveštavanja o stradanju 15-godišnje Tijane Jurić. Izjava oca ubijene devojčice Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom, što je protivno osnovnim normama profesionalne etike.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na novinare i medije da se u izveštavanju o tragičnim događajima pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda propisanim Kodeksom novinara Srbije.

Novinar ne sme da zloupotrebi emocije ili njihovu nedovoljnu sposobnost rasuđivanja ljudi. Kodeks novinara obavezuje novinare da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama. Obaveza je medija da posebno štite prava i dostojanstva dece.

Kodeks novinara nalaže i da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudama, pretnjama i proganjanjem izvora informacija. Novinari naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama.

Obaveza je novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, i da poštuju pretpostavku nevinosti.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 08. 08. 2014.

Print Friendly, PDF & Email