Privatizacija medija do 1. jula 2015.

Vlada Srbije narednih dana usvaja dva medijska zakona

25. Jul 2014

Reading Time: 2 minutes

Krajnji rok za završetak privatizacije medija u Srbije biće 1. jul 2015. godine, predloženo je Predlogom zakona o javnom informisanju koji bi Vlada Srbije zajedno sa zakonom o elektronskim medijima trebalo da usvoji sutra, a nakon čega će se naredne sedmice naći i pred poslanicima u skupštini.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je u sredu na Vladu Srbije da pri donošenju seta medijskih zakona ne koristi hitan zakonodavan postupak, već da se ovi zakoni donesu u redovnoj proceduri, jer ona obezbeđuje transparentnost i viši nivo demokratičnosti u procesu izglasavanja zakonskih rešenja. Kao argument za donošenje zakona u redovnoj proceduri NUNS je naveo i da najširoj javnosti nije poznata sadržina Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima. I Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je juče da nastavak prakse predlaganja i kasnijeg usvajanja zakona bez javne rasprave, predstavlja „čin suspendovanja demokratije“. Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je nakon saopštenja NUNS-a zabrinutost što to udruženje zahteva da set medijskih zakona ne bude usvojen po hitnom postupku i što ne prepoznaje važnost njihovog donošenja po ubrzanoj proceduri kao zakonski utemeljenom procesu.

Podsetimo, prvobitni predloženi rok za privatizaciju medija bio je najpre dve godine od usvajanja novog zakona o javnom informisanju. Potom je u nacrtu tog zakona rok skraćen i konkretizovan – do 31. decembra ove godine. Imajući u vidu da je zakon kasnio, bilo je za očekivati da se rok za povlačenje države iz vlasništva 81 medija produži. Prema zakonu o privatizaciji, rok za privatizaciju celokupnog društvenog kapitala u zemlji je 31. decembar 2016. što znači da će mediji morati da se privatizuju godinu i po dana pre ostalih preduzeća.

Uskoro i zvanično ukidanje pretplate

Iako je zakon o javnim servisima, koji predviđa privremeno ukidanje RTV pretplate, trebalo da dođe kasnije na red za usvajanje, i on će se ipak uskoro naći u proceduri usvajanja, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, zakon o javnim servisima stići će na vladu, pa u skupštinu, u narednim nedeljama, a nije isključeno da bude usvojen zajedno sa druga dva medijska zakona.

Autor: B.Cvejić
Izvor: Danas

Print Friendly, PDF & Email