Poslanici o setu medijskih zakona

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas podršku setu medijskih zakona, dok su poslanici opozicije kritikovali vlast zbog toga što se zakoni donose po hitnom postupku i istakli da će podneti veći broj amadmana.

30. Jul 2014

Reading Time: 3 minutes

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas podršku setu medijskih zakona, dok su poslanici opozicije kritikovali vlast zbog toga što se zakoni donose po hitnom postupku i istakli da će podneti veći broj amadmana.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predlozima zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Vukomanović rekla je da će poslanici te stranke glasati za medijske zakone jer se njima “pomeraju granice ljudske slobode”.

“Ovaj set medijskih zakona se tiče ljudskih prava svih nas, ovde se zaista radi o pomeranju granica ljudske slobode”, kazala je Vukomanović tokom rasprave o medijskim zakonima u Skupštini.

Prema njenim rečima, setom zakona definisani su najvažniji ciljevi, kao što je povlačenje države iz vlasništva, transparentnost finansiranja i vlasnička strukture u medijima, definisan je javni interes koji je “izuzetno važan, jer je utemeljen na ljudskim pravima koja su definisana u Ustavu Srbije”.

“Mediji su uvek bili tvrđave borbe za slobodu, ali su granice slobode postale fleksibilne, svako je tumačio istinu na svoj način. U odredbama novih zakona ima puno prostora za naglašavanje koncepta medijskih sloboda, ali isto tako i granica slobode”, dodala je ona.

Vukomanović je istakla da svaka garnitura vlasti ponovo uči lekciju nemešanja u rad medija i podsetila da svi zajedno dele odgovornost za javnu reč koja stvara ozbiljne posledice u društvu.

Ljiljana Nestorović iz Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) ocenila je da je set medijskih zakona “dobar početak za rešavanje nuralgičnih tačaka naše medijske scene”.

“Zakoni su pisani u duhu evropske praske i dobili su podršku strukovnih udruženja, pa nema razloga da se ne usvoje, ne mislim da mogu da reše sve problem ali su dovoljan i neophodan korak za rešavanje problema”, kazala je Nestorović.

Ona je navela da je posle 5. oktobra 2000. tadašnja demokratska vlast napravila grešku jer je propustila priliku da se izgrade slobodni i nezavisni mediji.

“Nove demorkratska vlast koristila je medije, posebno one u državnom vlaništvu na način na koji su se borile pre toga, time je stvoren prostor za upliv tabloida”, istakla je poslanica SDPS-a.

I poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO) najavili su podršku zakonu, ali je poslanik Mirko Čikiriz izrazio zabrinutost za opstanak lokalnih medija.

On je podsetio da je od 56 ugovora o privatizaiji medija, 18 ugovora raskinuto, da 38 posluje na ivici opstanka, a da je samo jednu privatizaciju Ministarstvo kuluture ocenilo pozitivno i to radija Srbobran.

Poslanik opozicione Nove demokratske strane (NDS) Marko Đurišić izjavio je da su medijski zakoni rađeni u skladu sa propisanim procedurama i da je jedina greška koja je napravljena, a bez jasnog razloga, njihova rasprava po hitnom postupku.

On je ocenio da je “medijska scena Srbije u najlošijem stanju u poslednjih 15 godina” i ukazao na opasnost da bi izlaskom države iz vlasništva pojedini lokalni mediji mogli da budu ugašeni.

“Postavlja se pitanje kako će funkconisati Politika, Novosti kada vlada izađe iz vlasnštva, da li će moći na tržištu da se drže s obzirom na teške uslove i budućnost u vremenu razvoja elektronske komunikacije i interneta, ta bojazan za budućnost je opravdana.

Mislim da ćemo se za godinu i po dana naći u situaciji da raspravljamo šta sa tim ljudima koji će verovatno ostati bez posla”, rekao je on.

On je dodao i da je pretplata dobar nacin finansiranja javnog servisa, kako se ne bi pretvorio u servis vlade.

“Dobro je da naš javni servis ne bude kao u Severnoj Koreji, koji bi javljao na primer, da je Srbija pobedila na svetskom prvenstvu u fudbalu, tamo, u Severnoj Koreji, narod veruje javnom servisu”, rekao je Đurišić i najavio da će NDS podneti 30 amadmana na zakone.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov takođe je kritkovala vlast zbog toga što su zakoni upućeni po hitnoj proceduri i istakla da je”sramotno” što nije bilo javne rasprave. Jerkov je kazala da je DS uložila veliki broj amandmana i da bez njihovog usvajanja poslanici te stranke neće moći da podrže predloženi set medijskih zakona.

Ona je ocenila da mediji rade pod cenzurom i autocenzurom i da je u njima prisutan govor mržnje.

Jerkov je ukazala da se zato mora ojačati rad regulatornog tela kako bi to telo moglo nezavisno da radi.

“Šta ćemo sa vlasnikom televizije koja ima nacionalnu frekvenciju, a na kojoj u poslednjih godinu i po dana nije bilo kritičkog tona, ili sa onim vlasnikom koji tu televiziju koristi za obračun sa neistomišljenicima, šta ćemo kada se poslanik opozicione partije 300 puta nađe na naslovnim stranama, a bez da se vodi postupak protiv njega, tada su regulatorna tela ostala nema”, kazala je ona.

Nakon njenog izlaganja, javio se zbog povrede Vladimir Đukanović iz SNS-a koji je kazao da je Jerkov vređala novinare, tvrdeći da su to osobe koje nemaju svoje mišljenje.

BETA

Print Friendly, PDF & Email