Asocijacija:Amandmanima medijski zakoni mogu biti poboljšani

Asocijacija medija podržala je danas novi set medijskih zakona i izrazila uverenje da bi amandmanima pojedina zakonska rešenja mogla da budu poboljšana.

31. Jul 2014

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija medija podržala je danas novi set medijskih zakona i izrazila uverenje da bi amandmanima pojedina zakonska rešenja mogla da budu poboljšana.

Kako se navodi u saopštenju, Asocijacija smatra da je predlagač prihvatio najvažnije sugestije medijske zajednice, kao i potrebu zaštite javnog interesa i fer tržišnih uslova u skladu sa evropskim standardima, pre svega u pogledu izlaska države iz vlasništva i prelaska sa budžetskog na projektno finansiranje.

Oni su ukazali i na manjkavosti medijskih zakona, naročito u Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima o zaštiti medijskog pluralizma i članovima Predloga zakona o elektronskim medijima “koji su diskriminatorski prema štampanim medijima”.

“Imajući u vidu razmere dugotrajne krize na medijskoj seceni, Asocijacija smatra suvišnim uspostavljanje zakonskog praga za objedinjavanje štampanih medija, jer je ukrupnjavanje ključno za njihov opstanak i razvoj”, saopštili su.

Kako su naveli, neprikladno je i rešenje po kojem se pitanjima nedozvoljenog medijskog objedinjavanja u štampanim medijima bavi Ministarstvo kulture i informisanja, dok je za elektronske medije taj posao poveren Regulatoru za elektronske medije.

Oni su izrazili zaljenje što se ne usvaja i novi Zakon o oglašavanju i dodali da je diskriminatorski što je Zakonom o elektronskim medijima pitanje oglašavanja regulisano samo za elektronske medije.

Prema njihovoj oceni, javni servisi ni u prelaznom periodu ne bi trebalo da budu budžetski finansirani.

“Asocijacija medija ne podržava predloženi amandman Udrzenja novinara Srbije da u Zakon o informisanju i medijima bude uneta odredba po kojoj su izdavači obavezni da prijavljuju Registru medija donacije iz zemlje i inostranstva, jer ne razume njenu svrhu sve dok takva obaveza ne postoji za državu, kompanije u drugim oblastima i ostale aktere na javnoj, društvenoj i poslovnoj sceni”, navodi se u saopštenju.

Beta

Print Friendly, PDF & Email