Pismenost i osvešćivanje

Medijska pismenost je "izuzetno važna za osvešćenje nacije", rekla je danas narodna poslanica Milena Bićanin, članica Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u raspravi o obrazovanju i medijskoj pismenosti, koju je organizovala Medijska koalicija.

26. Jun 2014

Reading Time: < 1 minute

Medijska pismenost je “izuzetno važna za osvešćenje nacije”, rekla je danas narodna poslanica Milena Bićanin, članica Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u raspravi o obrazovanju i medijskoj pismenosti, koju je organizovala Medijska koalicija.

U središtu debate bila je uloga medija u obrazovanju publike, nastavna praksa u školama, konkretna iskustvima u obučavanju nastavnika srednjih škola za uključivanje medijske pismenosti u nastavu, i vezi medijske pismenosti i evropskih vrednosti.

Bilo je reči o predstojećim posetama i radionicama koje će Medijska koalicija organizovati sa učenicima i profesorima građanskog vaspitanja u drugoj polovini godine.

Zaključci diskusije biće iskorišćeni za unapređenje sadržaja tih radionica, kao i celokupne inicijative za promociju medijske pismenosti.

Dr Boban Tomić sa Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum je naglasio da je propušteno 10 godina i da smo se, tek kad su tabloidi došli na scenu, upitali šta da radimo povodom medijske pismenosti.

Šefica odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković smatra da su sve debate većinom otišle u onlajne svet.

Pominjući, kao primer, debatu o Zakonu o radu, ona je naglasila da je zato važno zaštititi interese građana koji nisu medijski pismeni.

Ova diskusija je jedan od javnih događaja organizovanih u okviru kampanje za medijsku pismenost, projekta koji finansira USAID.

Cilj kampanje je jačanje i podrška demokratizaciji srpskog društva kroz promociju medijske pismenosti i nezavisnog i odgovornog novinarstva.

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo pet novinarskih i medijskih organizacija, koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija (Lokal Pres) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Fonet

Print Friendly, PDF & Email