NUNS i NDNV sa čelnicima Subotice o problemima radija

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) razgovarali su danas u Subotici sa predstavnicima gradskih vlasti o problemima novinara i urednika u redakciji na srpskom jeziku Radija Subotice, koje imaju sa direktorom tog javnog preduzeća.

04. Jun 2014

Reading Time: 2 minutes

NUNS i NDNVPredstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) razgovarali su danas u Subotici sa predstavnicima gradskih vlasti o problemima novinara i urednika u redakciji na srpskom jeziku Radija Subotice, koje imaju sa direktorom tog javnog preduzeća.

Sastanku sa zamenikom gradonačelnika Subotice Tomislavom Veljkovićem i članom Gradskog veća za informisanje Otom Bušom prisustvovao je, u svojstvu posmatrača, i predstavnik Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Na sastanku je zaključeno da bi dalje pogoršavanje odnosa u redakciji bilo štetno ne samo za radio već i za Grad Suboticu i da treba sve preduzeti kako bi se problem rešio.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a insistirali su na tome da novinari ne smeju da snose nikakve posledice zbog protestnog pisma koje su uputili javnosti, a predstavnici lokalne vlasti obećali su da će se za to založiti svojim autoritetom, rekao je za agenciju Beta nakon sastanka Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora NDNV-a.

“Predstavnici lokalne vlasti obećali su da će razgovarati sa direktorom i sa zaposlenima, kako bi se pronašao model koji će rešiti probleme, a pre svega problem eklatantnog mešanja direktora u uređivačku politiku i u odnose u samoj redakciji”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, direktor radija Ljubiša Stepanović nije razgovarao sa delegacijom novinarskih udruženja, pravdajući se “ranije preuzetim obavezama”.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a razgovarali su i sa članovima redakcije programa na srpskom jeziku i detaljnije se upoznali sa njihovim problemima.

Sejdinović je dodao da su NUNS i NDNV obećali podršku u borbi za prava zaposlenih.

Sedam od 12 novinara redakcije na srpskom jeziku tog radija, uključujući i glavnu urednicu, optužilo je prošle sedmice direktora Stepanovića za “ponižavanje i zlostavljanje”, a on je te optužbe odbacio.

Od saopštenja kolega iz redakcije programa na srpskom jeziku ogradili su se članovi redakcije programa na mađarskom jeziku istoga radija.

Radio Subotica u svom sastavu ima i redakciju programa na hrvatskom jeziku.

Osnivač tog radija je Grad Subotica.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email