NUNS i NDNV: Radio Subotica pod direktnim partijskim uticajem

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuju d

26. Jun 2014

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuju da najnovija dešavanja u redakciji Radio Subotice ukazuju da je uređivačka politika ovog medija stavljena pod direktan partijski uticaj Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije.

NUNS i NDNV pozivaju uredništvo programa Radio Subotice na srpskom jeziku da uređivačku politiku podredi isključio javnom interesu. Medij, čiji je osnivač lokalna samouprava i koji putem budžeta finansiraju svi poreski obveznici grada Subotice, mora biti objektivan, nepristrasan i otvoren u informisanju građana o svim temama od javnog značaja. Na to su mediji obavezani Ustavom, medijskim zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama.

Podsećamo i na Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera Saveta RRA kojim je „zabranjeno izrazito programsko favorizovanje ili izrazita diskriminacija legalnih političkih partija, organizacija ili njihovih funkcionera“.  Ovaj kodeks ponašanja emitera obavezuje na poštovanje pluralizma političkih mišljenja.

V.d. glavna i odgovorna urednica srpskog programa Radio Subotice Tatjana Milošević odbila je u ponedeljak 23. juna da objavi saopštenje za javnost Gradskog odbora Demokratske stranke. Saopštenje GO DS koje Radio Subotica nije emitovala, objavili su svi lokalni medija, državna novinska agencija Tanjug i javni servis RTV Vojvodine.

Slušaoci Radija Subotice mogli su da  čuju samo obrazloženje zašto saopštenje DS neće biti emitovano: “U redakciju Radio Subotice danas je stiglo saopštenje iz Informativne službe Gradskog odbora Demokratske stranke u kome je izneto niz kvalifikacija upućenih na račun gradonačelnika. Međutim, uprkos tome što su kvalifikacije u ovom saopštenju upućene na lično ime gradonačelnika Jenea Maglaija, saopštenje ne potpisuje autor koji ima lični identitet pa se kao potpisnik pojavljuje Informativna služba Demokratske stranke Subotica. Uredništvo zadržava pravo da konstatuje o političkim aktivnostima Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici ali se suzdržava od daljeg širenja kvalifikacija koje nemaju precizan autorski identitet a istovremeno su upućene na identitet i integritet aktuelnog gradonačelnika”.

NUNS i NDNV smatraju da je nedavno imenovana glavna urednica Tatjana Milošević ovim postupkom grubo prekršila zakonske, profesionalne i etičke standarde i principe novinarstva. Zato pozivamo osnivača ove medijske kuće – Skupštinu grada Subotice da razmotri svoja kadrovska rešenja u Radiju Subotici kako bi obezbedila uslove za nepristasno i objektivno informisanje svih svojih građana.

NUNS i NDNV
U Beogradu 26.06.2014.  

Print Friendly, PDF & Email