NUNS: Izjava Predsednika Srbije neprihvatljiv pritisak na dnevnik Blic

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog optužbi koje je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio dnevnom listu Blic, ocenjujući da je reč o neprihvatljivom pritisku na uređivačku koncepciju medija.

05. Jun 2014

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog optužbi koje je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio dnevnom listu Blic, ocenjujući da je reč o neprihvatljivom pritisku na uređivačku koncepciju medija.

Na pitanje povodom serije tekstova Blica o nastojanjima Predraga Mikića, savetnika Predsednika Republike da kod Agencije za privatizaciju omogući njegovom sinu Žarku da po ubrzanom postupku kupi državnu firmu, Tomislav Nikolić, u izjavi državnoj agenciji Tanjug, optužio je dnevnik Blic da kontinuirano nastoji da naruši njegov ugled i ugled institucije predsednika Srbije.

NUNS podseća da su mediji u demokratskom društvu slobodni u izveštavanju o svakoj temi od javnog interesa, te da od kritike medija ne može biti izuzet niko, pa ni Predsednik Republike. Naprotiv, političari, posebno nosioci državnih funkcija upravo zbog svog položaja, uticaja i odgovornosti, opravdano su izloženi povećanom interesovanju javnosti a time i medija.

Srpski Zakon o javnom informisanju (član 2) decidno propisuje da “niko ne sme da vrši bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj podesan da ih omete u obavljanju posla”. Zakon, takođe, u članu 9 precizira: “Nosiocima državnih i političkih funkcija ograničena su prava na zaštitu privatnosti…”

Evropska povelja o slobodi štampe (2009) nalaže da “moraju postojati garancije da je nezavisno novinarstvo u svim medijima slobodno od progona, pritisaka i političkog ili regulatornog miješanja vlasti.” Takođe, “pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacije ne smije biti predmet prijetnji, ograničenja ili kažnjavanja”.

“Blic je imao 35 naslovnih strana protiv mene u kampanji za predsednika i nikad nije prestao… Da li su urednici svesni da pokušavaju da umanje moj ugled u očima građana Srbije, ugled institucije predsednika. Ja jesam Tomislav Nikolić, ali narod je hteo da budem predsednik Republike”, rekao je Nikolić.

NUNS ocenjuje da je pritisak na Blic dodatno pojačan saopštenjem Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike u kojem se, između ostalog, poručuje da je “krajnje vreme da se spreči zloupotreba takozvanog ‘nezavisnog novinarstva’”.

Svakako da kompromitujuće navode Blica o savetniku Predsednika Republike treba da provere nadležni istražni organi, ali bez prozivanja i sugerisanja iz krugova najviše državne vlasti.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 05. 06. 2014.

Print Friendly, PDF & Email