Novinarstvo je oteto od novinara, mediji od publike

Novinarstvo je oteto od novinara, a mediji su oteti od publike, ocenili su danas učesnici regionalne konferencije o integritetu medija u Jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Tirani i poručili da se takva loša slika može promeniti samo ukoliko za to postoji volja unutar same profesije

12. Jun 2014

Reading Time: 2 minutes

Novinarstvo je oteto od novinara, a mediji su oteti od publike, ocenili su danas učesnici regionalne konferencije o integritetu medija u Jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Tirani i poručili da se takva loša slika može promeniti samo ukoliko za to postoji volja unutar same profesije.

Mediji mogu da povrate integritet, samo ako postoji konsenzus oko stave da mediji imaju obavezu da služe javnom interesu i da zadovollje komunikacijska prava građana, kazali su učesnici konferencije.

“Mediji koji ne služe javnom interesu su korumpirani, a korumpirani mediji su duboko nedemokratski. Ali, to nije samo problem ovog regiona, već bi se moglo reći da je to postalo globalni problem pa se moraju tražiti i globalna rešenja za njega”, ocenila je koordinatorka Medijske opservatorije za jugoistočnu Evropu Brankica Petković.

Prema njenim rečima, iz dana u dan jača pritisak na medije i sistem korupcionaških veza, što blokira i uništava mogućnost da mediji služe javnom interesu, a to veoma škodi demokratiji.

Učesnici skupa su istakli da velike probleme u funkcionisanju medija predstavljaju neadekvatni medijski zakoni, ali i činjenica da se zakoni koji postoje, i koji su solidno napisani, zapravo ne primenjuju u praksi.

Veliki problem je i netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i direktno i indirektno mešanje države u medijsko tržište, ali i u rad javnih radiotelevizijskih servisa, koji nisu nezavisni od političkog uticaja.

Učesnici skupa su postavili i pitanje da li su novinari žrtve takvog sistema ili su zapravo i oni saučesnici u uništavanju integriteta medija.

Biti novinar danas znači biti društveno degradiran na slugu biznismena, profesionalno sveden na držaca mikrofona, a ekonomski sveden na osobu bez prava, sa platom koja je često niža od prosečne, navedeno je u zaključcima studije “Medijski integritet”, koju je izradila grupa autora a koja se bavi analizom medijske situacije u Jugoistočnoj Evropi.

Na dvodnevnoj konferenciji u Tirani učestvuju predstavnici medija, novinarskih udruženja, regulatornih tela, kao i medijski stručnjaci iz Jugoistočne Evrope.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email