Većina urednika “Monda” podnela ostavke

Većina urednika francuskog dnevnika "Mond" podnela je danas ostavke zbog sukoba sa upravom oko organizacije posla, nepoverenja i nedostatka komunikacije.

07. May 2014

Reading Time: 2 minutes

Većina urednika francuskog dnevnika “Mond” podnela je danas ostavke zbog sukoba sa upravom oko organizacije posla, nepoverenja i nedostatka komunikacije.

Od 11 urednika i pomoćnika urednika, sedmoro njih je podnelo ostavke u elektronskom pismu upućenom direktorki “Monda” Natali Nugered, koja je imenovana na tu funkciju u martu 2013. godine, prenosi francuska štampa.

“Mesecima smo upućivali upozorenja kako bismo skrenuli pažnju na velike probleme, kao i na nedostatak poverenja i komuniciranja s direkcijom, koje su nas sprečavale da obavljamo svoj posao urednika”, navedeno je u internom pismu sedmoro urednika.

“Pokušali smo da ponudimo rešenja, ali bez uspeha. Danas konstatujemo da više nismo sposobni da sprovodimo zadatke koji su nam povereni i iz tog razloga podnosimo ostavke”, saopštili su oni.

Urednici su poručili da ostaju na raspolaganju dok ne bude imenovana ekipa koja će ih zameniti, kako bi pomogli da se izbegne da list trpi štetu u svakodnevnom obavljanju posla.

Francuska štampa prenosi da u “Mondu” već mesecima tinjaju sukobi između rukovodstva i novinara, pre svega zbog najavljenih promena u štampanom izdanju lista, koje bi pogodile 57 radnih mesta.

Ono što je, kako se čini, prelilo čašu bio je nedostatak komunikacije između direkcije i urednika.

List “Ekspres” navodi da su urednici i prošle jeseni pretili ostavkom, a “Mediapar” je prošle sedmice izvestio o eskalaciji napetosti, pozivajući se na izveštaj jedne agencije specijalizovane za procenu i sprečavanje rizika na poslu.

U izveštaju je strogo kritikovana situacija u “Mondu”, između ostalog i zbog toga što “uprava ne daje jasne odgovore”, “vlada osećaj da je organizacija na izdisaju”, rukovodstvo “naslepo donosi odluke”…

Nugared je, navodno, nedavno nazvala urednike koji su pretili ostavkom “pučistima”.

U odgovoru na njihovo pismo, ona je poručila da je “primila k znanju njihovu odluku” i da će se “o tome svakako razgovarati”.

Ranije danas, udruženje urednika “Monda” izdalo je saopštenje u kojem je konstatovalo “sveukupni gubitak poverenja u upravljanje listom”.

“Postoji problem metode i organizacije, koji zahteva temeljite promene u vrhu. Krajnje je vreme da se uspostavi zajednički i funkcionalni pravac i da se zaista čuje mišljenje onih koji obavljaju posao”, piše u saopštenju.

Jedan novinar “Monda” rekao je dnevniku “Figaro” da rukovodstvo ne sluša dovoljno šta ljudi imaju da kažu.

“Uprava je zatvorena. Ili donosi loše odluke, ili ne donosi nikakve odluke. Niko ne zna kuda idemo”, rekao je on.

“Mond”, dnevnik levog centra osnovan 1944. godine, vodeći je francuski list i nedavno je odigrao veliku ulogu u obelodanjivanju otkrića bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Tanjug

Print Friendly, PDF & Email