OEBS kritikuje cenzuru interneta u Srbiji

Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad online medija

28. May 2014

Reading Time: < 1 minute

Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog zabrinjavajućeg trenda online cenzure u Srbiji tokom protekle nedelje i pozvala vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa, posebno u kriznim vremenima, kao što je situacija sa poplavama u regionu .

„Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. Ovo je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od suštinskog je značaja za slobodan protok i pristup informacijama“, rekla je Mijatović na Internetskom forumu u Stokholmu.

Ona je dodala da je u vremenima krize slobodan protok informacija je od vitalnog značaja, kako bi se ljudima omogućilo da sami procene situaciju.

Iz OEBS-a su podsetili i da je zbog ozbiljnosti poplava Vlada Srbije proglasila vanredno stanje, što takođe daje vlastima moć da pritvore pojedince za „izazivanje panike tokom vanrednog stanja„.

Onlajn sadržaj, doživljen kao kritika na reakciju vlade na poplave, uklonjen je sa nekoliko sajtova u Srbiji. Čitavi sajtovi su takođe privremeno onemogućeni prošle nedelje. Pored toga, blog Dragana Todorovića na sajtu Blica je izbrisan prošlog petka, ističu iz OEBS-a.

Oni su dodali i da su, prema izveštajima medija, tri osobe pritvorene, a da je još 20 ljudi policija pozvala na informativni razgovor zbog navodnog širenja panike u vezi sa brojem žrtava poplava u Obrenovcu .

„Hapšenje pojedinaca zbog blogova , komentara ili drugih oblika pisanja nije prihvatljivo. Ono ima negativan uticaj na opšte stanje slobode štampe u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad online medija“, rekla je Dunja Mijatović.

Ona je poručila i da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u Srbiji u ovoj oblasti.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email