Zaključci konferencije “Regionalni mediji u Jugoistočnoj Evropi”

Na međunarodnoj konferenciji “Regionalni mediji u Jugoistočnoj Evropi”, održanoj u Novom Sadu 25. apr

25. Apr 2014

Reading Time: 2 minutes

25042014 konferencija 03Na međunarodnoj konferenciji “Regionalni mediji u Jugoistočnoj Evropi”, održanoj u Novom Sadu 25. aprila 2014. godine, na kojoj su učestvovali medijski eksperti iz Austrije, Belgije, Nemačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i predstavnici mnogobrojnih međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, jednoglasno su doneseni sledeći zaključci:

1. Opstanak i razvoj regionalnih i lokalnih medija je izuzetno bitan faktor demokratizacije i evropeizacije društva, s obzirom na činjenicu da savremena Evropa počiva na razvoju regiona i decentralizaciji, odnosno principu supsidijarnosti ili približavanja vlasti građanima.
2. Iako postoji, prekogranična saradnja između regionalnih medija u Jugoistočnoj Evropi nije na zadovoljavajućem nivou i trebalo bi je unaprediti.
3. S obzirom na činjenicu da živimo u vreme snažnog tehnološkog napretka, saradnja medija u regionu gotovo svakodnevno dobija nove mogućnosti i platforme za svoje ostvarivanje.
4. Jačanje saradnje medija u regionu može da doprinese većem stepenu saradnje i razumevanja između politika, ekonomija i građana Jugoistočne Evrope, čime region stiče pretpostavke za stabilnost i razvoj.
5. Države Jugoistočne Evrope moraju zakonskim rešenjima i implementacijom tih rešenja onemogućiti politički uticaj na uređivačku politiku medija, bilo da su u pitanju javni servisi, bilo da su u pitanju mediji u privatnom vlasništvu ili mediji civilnog društva.
6. Neophodno je da javni servisi u multietničkom i multikulturalnom regionu kakva je Jugoistočna Evropa promovišu vrednosti tolerancije, interkulturalnosti odnosno dijaloga među različitim kulturama, što direktno doprinosi unapređenju položaja nacionalnih manjina, ali i manjinskih i marginalizovanih grupa.
7. Medijske reforme ne smeju da ugroze opstanak regionalnih i lokalnih medija, kao ni medija na jezicima nacionalnih manjina.
8. Radio-televizija Vojvodine, kao kuća koja emituje program na deset jezika, ima potencijal da kroz sopstveni razvoj postane jedno od čvorišta prekogranične medijske saradnje u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi. Potrebno je da država Srbija i pokrajina Vojvodina prepoznaju taj potencijal vojvođanskog javnog servisa i kroz posebne programe podrške podstiče razvoj RTV u tom pravcu.
9. Učesnici konferencije snažno podržavaju formiranje dokumentacionih centara za arhiviranje medijskih sadržaja i njihovu razmenu u Jugoistočnoj Evropi, koristeći najbolja iskustva i najnovija tehnička dostignuća.
10. Države Jugoistočne Evrope moraju zakonskim rešenjima i sopstvenom regulatornom praksom stvoriti uslove za nediskriminatoran i neometan pristup regionalnim medija iz susednih zemalja, barem u pograničkim područjima i zonama sa heterogenom nacinalnom strukturom
11. Učesnici konferencije će se založiti za nastavak saradnje regionalnih medija Jugoistočne Evrope kroz razmenu iskustva, unapređenje profesionalnih standarda u novinarskom izveštavanju, obrazovanju novinara i medijskih menadžera, podizanju produkcionih standarda i harmonizaciji tehničkih standarda na putu ka realizaciji zajedničkih projekata i koprodukcija.
12. Učesnici konferencije će sistematski raditi na podizanju profesionalnih standarda kroz zajedničku edukaciju kreativnih i autorskih timova, produkcionog i tehničkog profesionalnog osoblja.

Novi Sad, 25. april 2014.

(Međunarodnu ekspertsku medijsku konferenciju “Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi” organizovali su u Skupštini Vojvodine Institut evropskih regiona iz Salcburga i Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.)

Print Friendly, PDF & Email