Novinari snimaju filmove o pozitivnim primerima iz rata

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine pozivaju građane u regionu bivše Jugoslavije da učestvuju u stvaranju dokumentarnih filmova na temu humanih i pozitivnih priča iz jugoslovenskih ratova 1999-ih godina.

07. Apr 2014

Reading Time: 2 minutes

logo300pxNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine pozivaju građane regiona bivše Jugoslavije da učestvuju u stvaranju dokumentarnih filmova na temu humanih i pozitivnih priča iz jugoslovenskih ratova 1999-ih godina.

“Idući tragom slučaja Srđana Aleksića koji je desetak godina posle završetka rata stekao zasluženo pravo da bude jedan od retkih istinskih heroja ratova, cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim i svetlim primerima u okruženju zla, ludila i haosa”, navela su ta udruženja u saopštenju.

Srđana Aleksića ubili su u centru Trebinja u januaru 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, pošto je spasao život sugrađaninu, Bošnjaku Alenu Glavoviću.

Predstavnici novinarskih udruženja su ocenili da su u moru negativnih primera, nasilja, ratnih zločina, etničkog čišćenja, genocida, potpuno skrajnuti oni pojedinci, one organizacije i inicijative, koji su konkretnim delima pomogli onima “sa druge strane”.

“Skrajnuti su oni koji su posejali seme dobra u vremenu zla, koji su učinili ono što je bilo u njihovoj moći da se rat zaustavi ili da bar daju nadu da je moguć i drugačiji život od onog koga smo živeli tada i čije posledice živimo i danas. Spasavanje jednog ljudskog života nekada može da bude ravno spasavanju čovečanstva ili bar ljudskosti”, piše u saopštenju.

Dodaje se da svrha projekta nije da se zamagle činjenice i kontekst ratova, već da se ponudi kontrast, u kojem bi ono što nam se dogodilo pokazalo svoj duboki besmisao i pogubnost.

NDNV i BH novinari započeli su realizaciju projekta “Živeti zajedno”, koji podrazumeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživackih novinarskih tekstova o pozitivnim primerima iz ratova na tlu bivše Jugoslavije.

Projekat je finansiran sredstvima Medijskog fonda „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ Evropske unije, Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Beta

Print Friendly, PDF & Email