Vlada Vojvodine tražila odlaganje sednice akcionara Dnevnika

Vlada Vojvodine je najveći akcionar Dnevnika

06. Mar 2014

Reading Time: < 1 minute

dnevnikVlada Vojvodine zatražila je odlaganje vanredne sednice Skupštine akcionara preduzeća Dnevnik holding, jer je njeno zakazivanje zatražio punomoćnik Republike Srbije, koja nije većinski akcionar i nije ovlašćeni predstavnik pred sudom, saošteno je danas.

Vanredna sednica Skupštine akcionara Dnevnik holdinga zakazana je rešenjem Privrednog suda u Novom Sadu za 10. mart, na predlog zastupnika kapitala Republike Srbije u tom preduzeću.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice Vlade Vojvodine, najveći akcionar Dnevnik holdinga je Pokrajina Vojvodina sa 48,64 odsto akcija, te punomoćnik Republike Srbije kao akcionara (48,42 odsto) nije ovlašćeni predstavnik pred sudom i ne može da zakaže sednicu.

Po statutu ovog akcionarskog društva, pravo da se obrati sudu ima predstavnik najvećeg akcionara, a to je Autonomna pokrajina Vojvodina, piše u saopštenju. Kako se navodi, sednica Skupštine akcionara treba da bude redovna i zakazana legalnim putem.

Dodaje se da su i odluke predložene dnevnim redom te sednice suprotne Zakonu o privrednim društvima i Statutu ovog akcionarskog društva.

Vlada Vojvodine je upozorila da imenovanje članova Nadzornog odbora Dnevnik holdinga treba da bude u skladu sa Statutom i brojem akcija sa pravom glasa, gde bi AP Vojvodina u njemu imala pet članova, a Republika Srbija četiri.

Tako bi bio poštovan Zakon o privrednim društvima i stekli uslovi za zakonito učešće predstavnika pokrajine u organima upravljanja, kaže se u saopštenju.

Zahtev i zaključke sa sednice Vlada Vojvodine uputila je Vladi Srbije, resornim ministarstvima i Dnevnik holdingu.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email