Predić: Medijski zakoni do kraja juna u Skupštini

Tri medijska zakona mogla bi da se do kraja juna nađu u Skupštini Srbije,u najboljem slučaju, rekla je danas državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić.

26. Mar 2014

Reading Time: < 1 minute

Tri medijska zakona mogla bi da se do kraja juna nađu u Skupštini Srbije,u najboljem slučaju, rekla je danas državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić.

Na okruglom stolu Centra za evrointegracije Srbije o slobodi govora i novinarske profesije, Predićeva je rekla da su dva zakona na ekspertizi u Briselu, a da se čeka i formiranje nove vlade koja ponovo treba da usvoji tri predloga medijskih zakona što je trebalo, kako je navela, usvojiti još prošlog aprila.

Reč je o predlozima zakona o javnom informisanju, o javnim servisima i o elektronskim medijima, a kako je navela Predićeva, preporuka iz Brisela je da se usvoje najkasnije do 1. oktobra.

Predićeva je kazala da veruje da će u Briselu biti dobra ocena rada na tim zakonima.

“Prvi put se u zakonu našao clan koji reguliše pravo novinara da odbije da izvrši nalog urednika ukoliko se taj nalog kosi sa pre svega propisima pravila struke a takođe sa etikom novinarske profesije”, rekla je Predićeva.

Ona je kazala da je bitno zalaganje za donošenje medijskih zakona u skladu sa evropskom regulativom, ali da je mnogo bitnija njihova implementacija.

“Možemo da imamo dobre zakone ali ako oni ostanu mrtvo slovo na papiru tu ništa ne možemo da uradimo”, navela je Predićeva i ocenila da je potrebno podsticati medijski pluralizam.

Ona je navela da je u Srbiji danas registrovano 1272 medija, da je pre godinu i po dana kada je došla u ministarstvo bilo 1160, od toga 79 medija su u vlasništvu države i istakla da je strategija da se država povuče iz medija.

Beta

Print Friendly, PDF & Email