Ne daj da te spinuju

Medijska koalicija predstavila je danas u Beogradu kampanju "Ne daj da te spinuju", kojom će nastojati da unapredi nivo medijske pismenosti u srpskom društvu, a posebno među srednjoškolcima.

21. Mar 2014

Reading Time: 2 minutes

baner 300x250 slika 02Medijska koalicija predstavila je danas u Beogradu kampanju “Ne daj da te spinuju”, kojom će nastojati da unapredi nivo medijske pismenosti u srpskom društvu, a posebno među srednjoškolcima.

Multimedijalna kampanja pod sloganom “Ne daj da te spinuju” pokrenuta je sa ciljem da razvija kritičko korišćenje medijskih sadržaja kod srednjoškolaca, rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu menadžer agencije P.R.A. Miloš Čolović.

Kampanja je, kako je rekao Čolović, edukativnog karaktera, a njen cilj je da ne samo kod mladih ljudi, nego i u celokupnom društvu, razvija svest o ulozi medija i značaju profesionalnih standarda.

Osnovna platforma na kojoj će biti plasiran sadržaj kampanje biće internet, odnosno sajt medijskapismenost.net, čiji će sadržaji biti prenošeni na fejsbuku, tviteru i jutjubu, odnosno na društvenim mrežama koje mladi najradije koriste kao izvor informacija.

U kampanju se, za sada, uključilo i dvadesetak nacionalnih i lokalnih radio i televizijskih stanica, na kojima će od naredne sedmice biti emitovani audio i video spotovi duhovite sadržine koji bi srednjoškolce trebalo da zainteresuju za pojam medijske pismenosti.

Jedan od promotera kampanje biće i muzičar Antonije Pušić, alijas Rambo Amadeus, koji će mlade pozvati da naprave video klip na temu etičkog i neetičkog novinarstva i da ga postave na društvene mreže, a autor spota koji najbolje bude ilustrovao zadatu temu i koji dobije najviše lajkova biće nagrađen, rekao je Čolović.

Kampanja “Ne daj da te spinuju!” trajaće do juna, a njen krajnji cilj, kako je rekao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, jeste pronalaženje sistemskog rešenja za podizanje nivoa medijske pismenosti u društvu.

“Krajnji rezultat ove kampanje trebalo bi da bude uvođenje medijske pismenosti u škole. Ona može da se uči prvo kao fakultativni predmet, a zatim ili kroz nekoliko obaveznih predmeta ili u okviru predmeta ‘Građansko vaspitanje'”, rekao je Gruhonjić, napominjući da je za to, pored društvene i medijske podrške, potrebna i podrška države.

Gruhonjić smatra da cifra od 1.300 medijskih kuća, koliko ih je registrovano u Srbiji, ukazuje na medijski pluralizam samo u kvantitativnom, a ne i u kvalitativnom smislu i da je, nakon medijskog mraka tokom devedesetih godina, u Srbiji zavladala “privatizacija govora mržnje, etiketiranja i propagande”.

Među učesnicima u kampanji je i internet portal “Njuz.net”, čije vesti predstavljaju ironičan odraz izveštavanja domaćih i inostranih medija o aktuelnim događajima.

Urednik “Njuz.neta” Nenad Milosavljević podsetio je da su mnoge vesti tog internet portala, kao što je, recimo, izmišljena informacija o Srbinu koji je u Egiptu ubio ajkulu, bez ikakve prethodne provere preneli takozvani ozbiljni mediji, ne samo u Srbiji nego i u svetu.

“Sumnjamo da je moguće uticati na medije, novinare i urednike i zbog toga smo se okrenuli građanima jer ako se oni dovoljno medijski opismene da ne veruju svemu što pročitaju, mediji više neće imati kome ni da plasiraju neproverene informacije”, rekao je Milosavljević.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Poslovno udruženje “Lokal pres”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email