DZVM: SVM medije na mađarskom pretvorio u partijska glasila

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je danas medije na mađarskom jeziku čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara da izveštavaju "jednostrano i pristrasno", u korist Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

11. Mar 2014

Reading Time: < 1 minute

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je danas medije na mađarskom jeziku čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara da izveštavaju “jednostrano i pristrasno”, u korist Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

DZVM je u saopštenju za javnost ocenio da je SVM preko Nacionalnog saveta Mađara “u potpunosti preuzeo kontrolu” nad uređivačkom politikom medija poput dnevnog lista Mađar so (Magyar Szo), nedeljnika Het nap i RTV Panon (Pannon), i pretvorio ih u “partijska glasila”.

“Na taj način su ozbiljno narušili slobodu medija na mađarskom jeziku, njihovu verodostojnost i nepristrasnost i dali svoj doprinos srozavanju i daljem uništavanju ovih medija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zadatak Nacionalnog saveta Mađara nije da cenzuriše medije i vrši politički uticaj nad njima, već da radi na opstanku i razvoju identiteta Mađara u Vojvodini, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost.

DZVM je poručio da je zakon jednak za sve, kako za većinske tako i za manjinske medije, i omogućuje pođednaku medijsku zastupljenost svim političkim subjektima koji učestvuju u izbornom procesu.

“Svima, pa i vojvođanskim Mađarima pripada to pravo da imaju objektivno i nepristrasno medijsko izveštavanje i slobodne izbore bez ikakvih pritisaka”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email