Dnevnom listu Večernje novosti preti gašenje

Kolegijum "Večernjih novosti" upozorio je danas da će taj beogradski dnevni list do kraja ove sedmice prestati da izlazi, ukoliko Vlada Srbije ne reši problem dugovanja kompanije "Novosti" beogradskoj "Štampariji Borba".

19. Mar 2014

Reading Time: 2 minutes

200px-Večernje_novosti.svgKolegijum “Večernjih novosti” upozorio je danas da će taj beogradski dnevni list do kraja ove sedmice prestati da izlazi, ukoliko Vlada Srbije ne reši problem dugovanja kompanije “Novosti” beogradskoj “Štampariji Borba”.

“Štamparija Borba” blokirala je 17. marta račun “Novosti” puštajući menicu na iznos od 187 miliona dinara, što ugrožava dalji rad te kompanije.

“Kolegijum ‘Večernjih novosti’ nema iluziju da je rukovodstvo ‘Štamparije Borba’ samo, bez konsultacija i zelenog svetla nekog sa strane, donelo tako važnu odluku”, piše u otvorenom pismu Vladi Srbije.

Kolegijum u pismu navodi da “izostanak brzog i jasnog rešenja problema preti da ostavi bez sredstava za život najmanje četiri hiljade ljudi, koliko je egzistencijalno vezano za Kompaniju ‘Novosti’, ‘Štampariju Borba’ i njihove spoljne saradnike”.

“Štamparija Borba”, podseća kolegijum, gotovo 90 odsto poslova obavlja štampajući izdanja kompanije “Novosti”. Ta dva preduzeća su 2003. godine kupila nekoliko štamparskih mašina i osnovala zajedničko preduzeće “Štamparija Novosti” s ulogom pola-pola.

Članove novog menadžmenta “Novosti”, koji je na čelo kompanije došao u maju prošle godine, dočekao je dug od 11 miliona dinara, od čega je 6,5 miliona dug prema “Štampariji Borba”.

Taj dug, njegov kamatni deo, našao se na sudu, kroz tužbu “Štamparije” i protivtužbu “Novosti”, i proces je u toku.

Sva nastojanja novog menadžmenta “Novosti” da utvrdi zašto je, kako i pod kojim okolnostima nastao taj navodni dug, nisu dala nikakav rezultat, ističe se u otvorenom pismu.

Isto tako, još nema odgovora iz “Štamparije Borba” zbog čega sve ove godine “Novostima” nije umanjivana cena štampanja uprkos tome što se posao obavljao na mašinama čiji su “Novosti” vlasnici u procentu od 50 odsto, upozorava kolegijum.

Menadžment “Novosti” tražio je od menadžmenta “Štamparije Borba” da, počev od 1. januara 2014. godine, u skladu s postojećim ugovorima o zajedničkom ulaganju i participativnim poslovima, konačno počne da ispostavlja umanjene račune za usluge štampanja na zajedničkoj mašini.

Kolegijum “Novosti” navodi da je otvoreno i pitanje šta je s prihodima koje je “Štamparija Borba” tokom deset godina ostvarivala na zajedničkoj mašini, štampajući drugim izdavačkim kućama dnevne, nedeljne i periodične listove i publikacije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email