Sejdinović: Ispitati navode o uvozu softvera za nadgledanje

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović zatražio je danas od nadležnih organa da ispitaju navode da su u Srbiju uvezeni softveri za masovno nadgledanje interneta.

11. Feb 2014

Reading Time: < 1 minute

MCVPredsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović zatražio je danas od nadležnih organa da ispitaju navode da su u Srbiju uvezeni softveri za masovno nadgledanje interneta.

“Zahtevamo da se utvrdi da li su ti navodni tačni, a potom i ko je uvezano te softvere i u cicjim su rukama: da li su u rukama političkih partija, države, tajnih službe ili nekih privatnih lica”, rekao je Sejdinović na konferenciji za novinare povodom Dana bezbednog interneta, 11. februara.

On je ocenio da bi, ukoliko su tačne informacije o uvozu takvih softvera, to bilo veoma opasno po demokratiju i po slobodu izrazavanja u Srbiji.

Sejdinović je upozorio da u Srbiji postoje sajtovi preko kojih se širi govor mržnje i poziva na progon neistomišljenika.

“Vlasnik jednog takvog sajta, međutim, postao je u međuvremenu glavni urednik Večernjih novosti”, naveo je Sejdinović.

On se založio za uvođenje predmeta Medijska pismenost u škole u Srbiji, kako bi se poboljšalo obrazovanje za demokratiju i edukovalo javno mnjenje o ulozi medija u društvu.

Print Friendly, PDF & Email