RRA o dodeli frekvencija odlučuje 5. februara

Odluku o tome da li će dozvolu za emitovanje na nacionalnoj frekvenciji dobiti televizija Nova.rs ili Kopernikus Republička radiodifuzna agencija doneće na sednici 5. februara, saznaje Novi magazin.

01. Feb 2014

Reading Time: 2 minutes

Odluku o tome da li će dozvolu za emitovanje na nacionalnoj frekvenciji dobiti televizija Nova.rs ili Kopernikus Republička radiodifuzna agencija doneće na sednici 5. februara, saznaje Novi magazin.

Konkurs koji je za nacionalnog emitera raspisala RRA 25. oktobra bio je otvoren do 30. decembra, a jedini interesenti bile su televizije Nova.rs i Kopernikus, kao i na prethodnom konkursu prošle godine.

Naime, RRA je prethodno u prvoj polovini 2013. raspisala konkurs za dodelu frekvencije koju je nekada koristila TV Avala kada su se prijavile iste dve televizije.

Tog puta dozvolu nije dobio niko, jer je konkurs bio osporavan u javnosti imajući u vidu da je ta frekvencija bila neophodna u procesu digitalizacije. Novi konkurs raspisan je potom za frekvenciju koja je nastala od delova više drugih.

Kako je ranije objavila RRA, vlasnik 100 odsto kapitala TV Nove je Nova.rs medija holding Beograda. Većinski vlasnik holdinga sa 85,1 odsto udela je holandska kompanija BD medija invest, a vlasnik te firme je holandska kompanija Nju Amsterdam sititrast u kojoj 99 odsto ima Nemac Bernd Matijas Ditel, a jedan odsto Ulf Malte Iversen, takođe državljanin Nemačke.

Manjinski udeo u Nova.rs medija holdingu imaju vlasnik produkcijske kuće Vision team Dragan Đurković iz Beograda sa 7,9 odsto, dok sedam odsto ima GMG medija grupa u vlasništvu Nemca Urliha Broka.

Vlasnik Kopernikusa je Zvezdan Milovanović, koji direktno ima 47,71 odsto kapitala i još 47,59 odsto preko preduzeće Tvinel iz Niša u kojem je jedini vlasnik. Preostalih 4,7 odsto kapitala Kopernikusa je u vlasništvu Mitre Milovanović, objavila je RRA nakon prvog konkursa.

Avgusta ove godine ističu i dozvole za emitovanje drugim nacionalnim emiterima B92, Pinku, Hepiju i Prvoj, koji su osmogodišnje dozvole dobili 2006. godine. Novi konkurs na kojem bi ove televizije mogle da obnove svoje dozvole trebalo bi da bude raspisan šest meseci pre isteka, odnosno u februaru ove godine.

Izvor: Novi magazin

Print Friendly, PDF & Email