Konferencija za novinare

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BH novinari pozivaju vas na konferenciju za novinare povodom početka realizacije projekta "Živeti zajedno".

07. Feb 2014

Reading Time: 2 minutes

LIVING-TOGETHERfebruarPoštovane kolege,

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BH novinari pozivaju vas na konferenciju za novinare povodom početka realizacije projekta “Živeti zajedno”.

Konferencija za novinare biće održana u Medija centru Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine u subotu, 8. februara 2014. godine, u 12 časova.

Na konferenciji će govoriti:
Dženana Karup Druško, glavna i odgovorna urednica sarajevskih “Dana”
Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara
Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a
Nedim Sejdinović, predsedink IO NDNV-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BH novinari započeli su realizaciju projekta “Živeti zajedno”, koji podrazumeva, između ostalog, produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih novinarskih radova o sukobima na tlu bivše Jugoslavije. Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina posle završetka rata stekao zasluženo pravo da bude heroj, jedan od retkih istinskih heroja nesrećnih ratova – cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim/svetlim primerima u okruženju zla, ludila i haosa.

Nažalost, u moru negativnih primera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno su skrajnuti ostali oni pojedinci, one organizacije i inicijative, koji su konkretnim delima pomogli onima “sa druge strane”, koji su posejali seme dobra u vremenu zla, koji su učinili ono što je bilo u njihovoj moći da se rat zaustavi ili da bar daju nadu da je (bio) moguć i drugaćiji život od onog koga smo živeli tada i čije posledice živimo i danas. Spasavanje jednog ljudskog života nekada može da bude ravno spasavanju čovečanstva ili bar ljudskosti…

Oni koji su se pokušali suprotstaviti zlu snosili su mnogobrojne negativne konsekvence od strane “svojih”. Ali, uprkos tome, nisu odustajali.

Srđanov i slični primeri jaki su simboli koji mogu da doprinesu pomirenju u regionu. Naravno, promociji ovih primera nije svrha nije da zamagli činjenice, već naprotiv, da ponudi kontrast, u kojem bi ono što nam se manje-više svima, sa različitim intenzitetom, dogodilo – pokazalo svoj duboki besmisao i pogubnost.

Projekat će biti sproveden pod pokroviteljstvom Medijskog fonda EU.

U nadi da će vam tema konferencije biti interesantna, i da ćete biti sa nama, srdacno vas pozdravljamo,

NDNV
BH novinari

Print Friendly, PDF & Email