Peković: RRA nije cenzor

Republička radiodifuzna agencija (RRA) nije cenzor i nikada nije sankcionisala šale i viceve nego kršenje zakona, rekao je danas Goran Peković iz RRA.

05. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

Republička radiodifuzna agencija (RRA) nije cenzor i nikada nije sankcionisala šale i viceve nego kršenje zakona, rekao je danas Goran Peković iz RRA.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je u slučaju intervjuu autora Lasla Tota s predsednicom Kosova Atifete Jahjaga došlo do kršenja zakona.

RRA je uputio opomenu Radiju B92 jer je u emisiji “Mentalno razgibavanje” narušio “dostojanstvo ličnosti i funkcije” predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i RTV Vojvodine zato što je njen autor Laslo Tot pokazao “neprofesionalni, pristrasan i neobjektivan pristup” intervjuišući predsednicu Kosova Atifete Jahjagu.

“Došlo je do kršenja zakona. Nismo mi osudili novinara, to je uradila njegova kuća. RRA je vodila postupak protiv emitera i izrekla emiteru opomenu zbog takvog ponašanja”, rekao je Peković.

On je naveo da je i sam novinar RTV Vojvodine rekao da nije bio dobar simulatni prevod i da je intervju radio potpuno bez prevoda i da se postavlja pitanje profesionalizma takvog intervjuisanja.

“Nakon svega što se desilo, Radiodifuzna ustanova Vojvodine je sama procenila da je došlo do kršenja novinarskih standarda koje ta kuća gaji, povela disciplinski postupak protiv novinara i njega kao spoljnog saradnika otpustila ali niko unutar celog sistema nije snosio nikakvu odgovornost”, rekao je Peković.

On je naveo da su ustala novinarska udruženja i neke političke partije koje govore o gušenju sloboda i nezavisnog novinarstva ali je naveo da RRA nije cenzor niti se bavi cenzurom.

“Da bi se neko bavio cenzurom mora unapred da pregleda neki materijal da ga odobrava ili ne odobrava. RRA reaguje tek nakon što je nešto emitovano”, rekao je Peković.

On je kazao da iznenađuje što novinarska udruženja ne ustaju protiv nečega što se zove autocenzura jer se, naveo je, od emiterta saznalo da su tu emisiju dostavili kancelariji Vlade Srbije na pregled i odobrenje, da su tamo pogledali samo deo tog materijala i da nisu imali veće zamerke osim što se Atifete Jahjaga oslovljava sa “predsednica”.

“Pitam da li je to običaj, pošto smo mi bili zapanjeni u Savetu RRA, da jedna javna kuća kao što je Radiodifuzna ustanova Vojvodine šalje intervju pre emitovanja na odobrenje kancelariji u Vladu Srbije. Da li je to pitanje za novinarsko udruženje”, upitao je Peković.

Na pitanje o postojanju tumačenja da je RRA u konkretnom slučaju reagovao jer je reč o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Peković je kazao da uvek postoje različita tumačenja i naveo da RRA inače reaguje uvek kada nešto izlazi iz okvira onoga što se zove humor.

“Setite se samo koliko je različitih viceva pričano na račun Tomislava Nikolića po pitanju njegove bivše profesije, diplome, načina kako proizvodi rakiju čak do sumnje da je umešan u proces loše privatizacije jedne kompanije. Da li je RRA u tim trenucima reagovala? Nije”, kazao je je Peković.

On je naveo da ne može niko reći da RRA guši kreativnost novinara, ali i naveo da nije šala ako se institucija predsednika Republike dovodi u vezu sa krivičnim delom.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email