NVO: 2013. još jedna crna godina za novinare u svetu

Sa sirijskim sukobom i rekordnim brojem novinara uhapšenih u Turskoj 2013. godina završava se crnim bilansom za novinare u svetu, mada je zabeleženo poboljšanje u odnosu na 2012. godinu, navodi u svom izveštaju Komitet za zaštitu novinara.

18. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

Sa sirijskim sukobom i rekordnim brojem novinara uhapšenih u Turskoj 2013. godina završava se crnim bilansom za novinare u svetu, mada je zabeleženo poboljšanje u odnosu na 2012. godinu, navodi u svom izveštaju Komitet za zaštitu novinara.

Tokom 2013. godine 52 novinara ubijeno je u obavljanju svoje profesije, u odnosu na 73 koliko ih je nastradalo prošle godine, navodi ova nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku.

Sirija gde se vodi građanski rat je najopasnija zemlja za novinare drugu godinu za redom. Prema Komitetu za zaštitu novinara 21 novinar ubijen je u Siriji u 2013. godini.

Šest novinara ubijeno je u Egiptu, pet u Pakistanu, četvoro u Somaliji, tri u Brazilu, tri u Iraku i dvoje u Maliju i u Rusiji. Po jedan novinar ubijen je ove godine u Turskoj, Bangladešu, Kolumbiji, na Filipinima, u Indiji i u Libiji.

Drugu uzastopnu godinu Turska je zemlja gde je najveći broj novinara pritvoreno, a slede Iran i Kina. U te tri zemlje nalazi se više od polovine od 211 novinara prtivoreno u svetu tokom 2013. godine, navodi ova nevladina organizacija.

Broj zatvorenih novinara u svetu ove godine (211) pao je u odnosu na 2012. godinu (232) ali i dalje je blizu istorijskih rekorda, navodi se u izveštaju CPJ-a.

“Hapšenje novinara jasno je obeležje jednog netolerantnog i represivnog društva”, ocenio je direktor CPJ-a Džoel Sajmon (Joel Simon).

U Vijetnamu je broj zatvorenih novinara porastao sa 14 tokom 2012. godine na 18 ove godine, gde su na snazi oštre represivne mere protiv blogera, navela je ova organizacija.

“Zabrinjavajuće je da je broj uhapšenih novinara u Vijetnamu i Egiptu porastao. Ali zaista je šokantno da je Turska zemlja u kojoj je u zatvoru najviše novinara drugu godinu za redom”, rekao je Sajmon.

U Siriji je uhpašeno 15 novinara 2012. godine a ove godine 13, ali oko 30 stranih novinara oteto je u Siriji od početka rata.

NJUJORK, 18. decembra 2013. (Beta-AFP)

Print Friendly, PDF & Email