NDNV: Slučaj Kikindske ili najava gašenja kvalitetnih medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine veoma je zabrinuto zbog toga što ove sedmice list Kikindske po prvi put, posle petnaest godina, nije izašao iz štampe; ne samo zbog toga što je u pitanju jedan od najpoznatijih i najboljih lokalnih listova u zemlji već i zato što bi eventualno gašenje Kikindskih moglo da bude najava nestanka svih onih medija koji nisu pod kontrolom vlasti i (lokalnih) moćnika i koji neguju profesionalno novinarstvo.

28. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

kikindskeNezavisno društvo novinara Vojvodine veoma je zabrinuto zbog toga što ove sedmice list Kikindske po prvi put, posle petnaest godina, nije izašao iz štampe; ne samo zbog toga što je u pitanju jedan od najpoznatijih i najboljih lokalnih listova u zemlji već i zato što bi eventualno gašenje Kikindskih moglo da bude najava nestanka svih onih medija koji nisu pod kontrolom vlasti i (lokalnih) moćnika i koji neguju profesionalno novinarstvo. Ti mediji se nalaze u posebno teškoj situaciji zbog nepostojanja regularnog medijskog tržišta, ekonomske krize, nelojalne konkurencije i političkih pritisaka svake vrste.

NDNV ipak veruje da će napori rukovodstva Kikindskih da list opstane u ovom teškom trenutku – dati rezultate, i da neće biti odaslata poruka da profesionalni i društveno angažovani mediji nisu potrebni ovoj zemlji kojom caruju tabloidni kič i medijski anestetici.

NDNV podseća da su Kikindske uspele da prebrode i devedesete, tokom kojih je njihov vlasnik Željko Bodrožić bio na meti pravosudne kampanje zbog kritike lokalnih vlasti. On je najosuđivaniji novinar u zemlji, a presude protiv njega poništavane su odlukama Komiteta za ljudska prava UN i Evropskog suda za ljudska prava, što je bila samo još jedna potvrda da je u pitanju bio politički progon Bodrožića i Kikindskih i pritisak na medijske slobode.

Svi oni u Kikindi, i ne samo u njoj, koji su bili meta kritike Kikindskih zbog zloupotrebe vlasti i moći, nacionalističkog slepila i(li) podržavanja rata i ratnih zločina, verovatno likuju zbog mogućeg gašenja ovog lista. Gubitnici međutim nisu samo Kikindske i medijske slobode, već, pre svega, građani.

NDNV, Novi Sad, 28. decembar 2013.

Print Friendly, PDF & Email