Marjanović: Ukidanje pretplate je veoma loš potez

Predsednica Odbora za informisanje Skupštine Srbije Vesna Marjanović ocenila je da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise “veoma opasan potez i korak unazad” u smislu nezavisnosti javnih servisa

09. Dec 2013

Reading Time: 3 minutes

Predsednica Odbora za informisanje Skupštine Srbije Vesna Marjanović ocenila je da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise “veoma opasan potez i korak unazad” u smislu nezavisnosti javnih servisa.

“Ukidanje pretplate je vrsta populizma, jer će taj novac građani svakako morati da plate za javne servise, da li kroz pretplatu ili neki drugi porez ili taksu”, kazala je Marjanovićeva na zajedničkoj sednici odbora za informisanje Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije u Novom Sadu.

Ona je kazala da su predlogom budžeta Srbije za 2014. godinu predviđena sredstva za finansiranje javnih servisa, iako ne postoji pravni osnov za to, odnosno još uvek nije usvojen zakon o javnim servisima.

“Pa čak i ako se budžet usvoji, ne znamo po kojem će mehanizmu ta sredstva biti isplaćena javnim servisima. Biću apsolutno protiv ukidanja pretplate, a jedino što možemo je da razgovaramo kako da se ona efikasnije naplati”, kazala je Vesna Marjanović, koja je poslanica Demokratske stranke.

Članica Odbora za informisanje Skupštine Srbije Jelena Trivan iz Demokratske stranke kazala je da će se “do kraja života boriti” protiv toga da se javni servisi finansiraju iz budžeta, jer se na taj način otvara dodatna mogućnost političkog uticaja.

Član Odbora za informisanje iz Ujedinjenih regiona Srbije Saša Milenić iz Kragujevca založio se za uspostavljanje regionalnih javnih servisa, a s njim se složio i Milorad Stošić iz PUPS-a, iz Niša.

“Potpuno uvažavam pravo građana Vojvodine na sopstveni regionalni servis, ali isto tako insistiramo da i građani ostalih regiona u Srbiji imaju pravo na javne servise”, rekao je Stošić.

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev rekao je da je “neodgovorno” pozivati građane da ne plaćaju pretplatu za javne servise.

“U Vojvodini živi svet koji državu doživljava ozbiljno i izmiruje svoje obaveze prema njoj pa tako i kada je u pitanju pretplata”, kazao je Jakovljev.

On je ocenio da u zakonu o javnim servisima treba jasno definisati da će se javni servisi finansirati iz budžeta u prelaznom periodu od dve godine i dodao da u roku od te dve godine treba raditi na povećanju svesti građana o potrebi plaćanja pretplate.

Jakovljev je kritikovao zalaganja da se država potpuno povuče iz vlasništva u medijima, odnosno da se “privatizuju svi mediji”.

“Meni je potpuno logično da lokalna samouprava bude osnivač medija koji emituju i na manjinskim jezicima. Privatizacija tih medija će biti veliki problem i može dovesti do njihovog gašenja”, ocenio je Jakovljev, koji je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Mihajlović (RTV): Što pre zakon o javnim servisima 

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srđan Mihajlović založio se danas da što pre bude donet zakon o javnim servisima, kako bi i RTV i Radio-televizija Srbije (RTS) mogli nesmetano da planiraju svoj rad. 

 

Mihajlović je na zajedničkoj sednici odbora za informisanje Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije rekao da RTV očekuje da principijelno isti tretman kao i RTS.

“Definisanje nove zakonske regulative je za nas jako važno. Nadamo se da će se zakon što pre naći na dnevnom redu Skupštine Srbije”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, činjenica da letošnjim rebalansom budžeta Srbije nisu bila predviđena sredstva za RTV već samo za RTS, pa je to u znatnoj meri otežalo rad pokrajinskog javnog servisa.

“Nadam se da ćemo u 2014.godini imati zakonsku regulativu koja će dovesti u ravnopravan položaj oba javna servisa. Mi insistiramo samo na sprovođenju zakona”, kazao je Mihajlović.

On je naveo da javni servis u Hrvatskoj raspolaže sredstvima većim od 200 miliona evra, dok je nacrtom budžeta Srbije za 2014. godinu planirano oko 70 miliona evra za oba javna servisa.

“Samim tim, mi ne možemo produkcijski odgovoriti zahtevima koji se pred nas postavljaju”, rekao je Mihajlović.

On je podsetio da uslovi rada ni skoro 15 godina nakon NATO bombardovanja nisu dovedeni na nivo potreban za nesmetano funkcionisanje RTV-a, s obzirom da još uvek ništa nije urađeno da se obnovi porušena zgrada Televizije Vojvodine.

“Uprkos tome uspeli smo da promenimo vizuelni identitet, da obezbedimo rast gledanosti i kvaliteta”, naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, treba raditi na jačanju svesti o tome šta su javni servisi, koja je njihova funkcija, i kakav je njihov doprinos uspostavljavanju evropskog sistema vrednosti.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email