Mančić: Izmene trebaju samo moćnicima

Predstavnik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić izjavio je danas u Novom Sadu da je potreba za izmenom članova Zakona o autorskim i srodnim pravima došla od “strane moćnika kojima ne dopada da plaćaju fotografije i autorske radove”.

17. Dec 2013

Reading Time: 2 minutes

Predstavnik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić izjavio je danas u Novom Sadu da je potreba za izmenom članova Zakona o autorskim i srodnim pravima došla od “strane moćnika kojima ne dopada da plaćaju fotografije i autorske radove”.

Mančić je na konferenciji za novinare ocenio da se je besmisleno da novinarska profesija dopusti da jedna mala grupa ljudi, koja je već bogata i kontroliše medije, nastavi da uništava profesiju koja je od javnog značaja.

“U slučaju ovog zakona, izmenama se ne dobija bolja zaštita autorskih prava, već se kroz dva člana koja su predviđena za promenu, širi mogućnost tumačenja i zloupotrebe”, kazao je Mančić na konferenciji za novinare.

Mančić je rekao da je u proteklim danima potpisana peticjije koja je poslata na više adresa nadležnih institucija sa zahtevaom da se obustavi promena zakona.

Dodao je da je odgovor stigao od direktorke Zavoda za intelektualnu svojinu Branke Totić, koja učestvuje u izmenama zakona, u kojem se kaže da su “opaske koje su iznete u peticiji opravdane, te da će biti uvrštene u razmatranje”.

Predstavnik Foto asocijacije Vojvodine Darko Dozet kazao je da je zajednički stav struke da zakon ne treba da se menja, jer je i do sada dobro štitio autorska prava.

“Štiteći stari zakon mi štitimo radna mesta, jer će usvajanjem izmena mnogi medijski radnici ostati bez radnih mesta zbog toga što će se ozakoniti krađa autorskih dela”, dodao je Dozet.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković rekao je da posledice ovakvih izmena zakona mogu da budu pogubne po kvalitet informisanja, koje je ionako u Srbiji devastirano.

“Pravni stručnjaci mogu pogrešiti, ali ovde je problem što najpozvanija državna ustanova za ovu oblast, Zavod za zaštitu intelektualne svojine, ne vidi da pravi ogromnu grešku”, dodao je Raković.

On je izrazio nadu da je signal koji je stigao od direktorke Branke Totić, da su shvatili da rešenje nije dobro i da će na ovaj način biti ispravljena “očigledno loša namera”.

Predlagač promene Zakona o autorskim i srodnim pravima je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a za Nacrt predloga je zadužen Zavod za intelektualnu svojinu.

U članu 205. važećeg Zakona predviđeno je da se doda stav koji propisuje da lice koje povredi pravo odgovara za štetu po opštim propisima o naknadi štete, dok novinarska struka smatra da bi se tako onemogućilo pravo autora na naknadu štete usled povrede moralnih prava autora.

Takođe, sporna izmena je i za član 1. koji predviđa široko postavljenu definiciju po kojoj se autorskim delom ne smatraju „dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija”.

(Beta) 

Print Friendly, PDF & Email