Tasovac: Novi zakoni za ravnopravnost u medijima

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će novi zakoni omogućiti da na medijskoj sceni nema povlašćenih učesnika bez obzira na njihov politički ili drugi uticaj.

07. Nov 2013

Reading Time: < 1 minute

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će novi zakoni omogućiti da na medijskoj sceni nema povlašćenih učesnika bez obzira na njihov politički ili drugi uticaj.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, Tasovac je rekao da je cilj novih zakona da se obezbedi ravnopravnost svih aktera na medijskom tržištu.

Ministar je rekao da za slobodnu medijsku scenu nije dovoljno samo povlačenje države iz vlasništva u medijima.

“Ne spadam među one koji veruju da bi povlačenje države iz medijskog vlasništva, ma koliko bilo neophodno, bilo i dovoljno da se stvore uslovi za slobodnu medijsku scenu”, rekao je on.

Tasovac je rekao da je finansijska kriza dovela do toga da se štampani mediji prodaju po ceni koja nije dovoljna za njihov rad i da je iz istog razloga ugrožen i rad javnog servisa, pa je država nevoljno umešana u njegovo finansiranje.

Ministar je napomenuo da nema slobodne medijske slike bez boljeg socijalngo položaja novinara i založio se za istraživanje kojim bi se utvrdilo koja je to minimalna porosečna plata koja bi novinarima omogućila slbodan rad u skladu sa odgovornom funkcijom koju obavljaju.

“Slobodni mediji su mogući samo u društvu koje ceni i adekvatno nagrađuje medijske poslanike”, rekao je Tasovac.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email