Svetski dan televizije

Generalna skupština UN-a je 1996. proglasila 21. novembar Svetskim danom televizije s ciljem podsticanja svetskih televizija da programe posvete miru i sigurnosti.

21. Nov 2013

Reading Time: < 1 minute

Prema preporukama UN, Svetski dan televizije obeležava se globalnom međusobnom razmenom programa, sa akcentom na teme koje podstiču kulturnu razmenu, promovišu mir, toleranciju, sigurnost, duštveni i privredni razvoj.

Televizijske kuće su ove godine pozvane da emitiraju kratki video zapis koji bi naglasio ulogu TV: informisati, obrazovati i zabaviti. U video zapisu se pojavljuju osobe svih dobi i nacionalnosti koje gledaju televizijski sadržaj na različitim uređajima.

Elektronski mediji Evrope, Azije, Kanade, SAD-a i Australije učestvuju u obeležavanju ovog dana, a očekuje se da će se taj video zapis prikazivati u više od 20 zemalja.

Televizija je i dalje najpouzdaniji i najpopularniji medij za vesti, sport, kulturu i zabavu, izjavio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, i dodao kako televizija stavlja svet u dnevni boravak, a kvalitetom programa uči nas razumevanju razlika širom sveta.

Radio-televizija Srbije poslednjih sedam godina obeležava svetski dan televizije i javnim događajima koje inicira i organizuje Redakcija za istoriografiju, uz podršku čitavog kolektiva RTS- a.

http://video.hrt.hr/2011/SVJETSKI%20DAN%20TELEVIZIJE_QT6_AVID_XPRESS_PAL.mp4

Print Friendly, PDF & Email