NUNS: Zaustaviti kampanju protiv Južnih vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo kampanju koju zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković intenzivno vodi protiv redakcije "Južne vesti".

04. Nov 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo kampanju koju zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković intenzivno vodi protiv redakcije “Južne vesti”.

U saopsstenju NUNS je zatražio od vlasti Niša, pre svega od gradonačelnika Zorana Perišića da zaustave neprihvatljive pritiske na jedan od najuglednijih internet portala u Srbiji, čiji je glavni urednik Predrag Blagojević dobitnik ovogodišnje nagrade za novinarsku etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”.

“Čelni ljudi Niša moraju da se opredele prema neshvatljivim i krajnje uvredljivim javnim istupima zamenika gradonačelnika”, naveo je NUNS.

U saopštenju se navodi da “zamenik niškog gradonačelnika putem Fejsbuka vređa ‘Južne vesti'”. Poslednji primer je njegova ponuda nagrade svakome “ko sazna koliko košta održavanje portala Južnih vesti, ko im daje pare i ko je pravi nalogodavac”.

“Slavkovićeva ‘nagradna igra’ usledila je nakon tekstova o govoru mržnje koje su objavile ‘Južne vesti’ povodom njegove izjave da je LGBT populacija ‘auto-genocidna družina’ i da je reč o ‘ozbiljnom psiho-fiziološkom poremećaju ljudskog bića'”, naveo je NUNS.

U saopštenju se ističe da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila da je Slavkovićeva izjava nedopustivo ponašanje javnog funkcionera, i da Ustavom garantovana sloboda govora ne sme da bude izgovor za saopštavanje ideja i stavova koji predstavljaju govor mržnje, omalovažavanje, ponižavanje i povredu dostojanstva lica na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Print Friendly, PDF & Email