Ministarstvo: Novi zakoni čuvaju položaj medija manjina

Regulatorni okvir novog seta medijskih zakona Srbije urađen je tako da zadrži medije na jezicima manjina u dobrom položaju i neće smanjiti prava manjina u informisanju, kazala je danas u Novom Sadu državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Gordana Predić.

22. Nov 2013

Reading Time: 2 minutes

Regulatorni okvir novog seta medijskih zakona Srbije urađen je tako da zadrži medije na jezicima manjina u dobrom položaju i neće smanjiti prava manjina u informisanju, kazala je danas u Novom Sadu državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Gordana Predić.

Gordana Predić je, na Drugoj regionalnoj konferenciji o medijima na jezicima nacionalnih manjina, ocenila da Vojvodina prednjači po informisanju na jezicima nacionalnih manjina, te da će njeno iskustvo i neka vrsta pozitivne diskriminacije pri finansiranju manjinskih medija, doprineti održivosti.

Kako je navela, Evropska unija veoma pozitivno ocenjuje medijsku sliku Vojvodine što se pozitivno održava na celu Srbiju.

Gordana Predić je dodala da su još dva medijska zakona (Zakon o javnim servisima i Zakon o elektronskim medijima) prošla javnu rasparavu i nalaze se kod radne grupe.

“Imamo oko 400 strana primedbi na oba zakona što pokazuje da je javna rasprava bila dobra. Zakoni moraju da prođu proceduru, te se očekuje da će u narednim nedeljama on biti upućen nadležnim ministarstvima i kancelarijama, zatim u Brisel i tek posle toga u Vladu Srbije na usvajanje”, kazala je ona.

Po njenoj proceni, zakoni će u Skupštinu Srbije stići tek januara 2014. godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić kazao je da je situacija u medijima na jezicima nacionalnih manjina veoma loša jer nema sredstava, očekivanja su velika, a država nema novca da im pomogne.

“Činjenica je da mora biti novca za ove medije jer to je veoma bitno, pogotovo u Vojvodini. Problem se u prvom redu može rešiti dobrim zakonima”, kazao je Grujić.

Kako je naveo, Vlada Vojvodine ima svoj stav o Zakonu o informisanju: podržava privatizaciju, ali tako da ona mora imati svoj “jasno definisan sistem, u interesu svih zajednica”.

Potrpedsednica Skupštine Vojvodine i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova kazala je da radne grupe u kojima se raspravlja o zakonima, moraju da počnu da uključuju i predstavnike manjinskih zajednica.

Tomanova Makanova je naglasila da svi nacionalni saveti na sednicama imaju temu informisanja, a posebno se raspravlja o temi budžetskog finansiranja javnih servisa i privatizacije lokalnih medija.

“Veoma je diskutabilno šta se dobija, a šta se gubi time gubi. Mi smo svoje mišljenje poslali ministarstvu i nadamo se da će ono imati sluha za očuvanje višejezičnosti i stečenih prava manjina”, dodala je ona.

Drugu regionalnu konferenciju o medijima na jezicima manjina, pod nazivom “Sinteza, sinergija i simbioza”, organizuje medijska kuća “Mađar so” i medijska agencija “Heror media pont”.

Beta

Print Friendly, PDF & Email