Lazarević: Otklonjeni svi problemi za digitalizaciju

Digitalni televizijski signal bi do kraja sedmice trebalo da ima 75 odsto građana Srbije, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

12. Nov 2013

Reading Time: 2 minutes

Digitalni televizijski signal bi do kraja sedmice trebalo da ima 75 odsto građana Srbije, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Na javnom slušanju u Skupštini Srbije o digitalizaciji, on je rekao da se nada da će država do kraja 2014. godine moći da ponudi mobilnim operaterima frekvecnijski spektar koji će biti oslobođen nakon prelaska televizija sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala.

“Više ne postoje tehničke prepreke za uspešan završetak digitalizacije televizijskog signala. Otklonjeni su svi problemi koji su nas onemogućavali da koristimo opremu koju smo dobili od EU u okviru pretpristupnih fondova (IPA)”, rekao je on.

Istakao je da očekuje da će najkasnije do kraja sedmice biti stavljena u pogon sva oprema koja je dobijena od EU i da će inicijalna mreža biti proširena, tako da će digitalnim signalom biti pokriveno oko 75 odsto stanovništva Srbije.

Inicijalna mreža digitalnog televizijskog signala je puštena u rad u martu 2012. godine i pokriva 40 odsto stanovništva Srbije.

“Mi danas imamo otvoren put ka završetku procesa digitalizacije, ali nam je najveći protivnik vreme, pre svega zato što je stanje koje je zatečeno u 2012. bilo jako loše i trebalo je mnogo da se popravi”, rekao je Lazarević.

Prema njegovim rečima, sada su glavni izazovi, pre svega, definisanje medijskih strategija, odnosno dedfinisanje zakona iz domena medija. “To je, pre svega, u nadležnosti Ministarstva kulture i nadam se da će zakoni o elektronskim medijima i javnom servisu biti doneti što pre”, rekao je Lazarević.

Istakao je da treba imati u vidu da digitalizacija niije trošak za državu, jer će nakon završetka tog procesa biti oslobađen deo radiofrekvencijskog spektra koji će biti prodat operaterima za razvoj četvrte generacije mobilne telefonije (4G).

“Na taj način će država dobiti direktan priliv u budžet koji će biti veći od troškova za završetak digitalizacije”, rekao je Lazarević, napominjići da se vrednost licenci za 4G procenjuje na 100 miliona evra.

On je napomenuo da su od zemalja u okruženju digitalizaciju završili Hrvatska i Makedonija. U Hrvatskoj se za licencu za četvrtu generaciju prijavio jedan operater, a u Makedoniji sva tri, rekao je Lazarević.

Direktor Republičke agencije za eletronske komunikacije (Ratel) Milan Janković je istakao da su sva tri domaća operatera mobilne telefonije uspešno obavila testiranja za uvođenje 4G, koja omogućava širokopojasni internet na mobilnim uređajima.

Beta

Print Friendly, PDF & Email