Udruženje novinara: Ne koristite za sada Gugl i Jahu

Nemački savez novinara (DJV) preporučio je novinarima da za sada ne koriste Gugl (Google) i Jahu (Yahoo) ni za pretragu niti za slanje elektronskih poruka.

31. Oct 2013

Reading Time: < 1 minute

Nemački savez novinara (DJV) preporučio je novinarima da za sada ne koriste Gugl (Google) i Jahu (Yahoo) ni za pretragu niti za slanje elektronskih poruka.

Povod za ovakvu preporuku su izveštaji koje danas objavljuju nemački mediji, a iz kojih proističe da se elektronska komunikacija preko ova dva provajdera našla na meti američkih tajnih službi NSA i GCHQ.

U saopštenju Saveza nemačkih novinara se preporučuje da se, kako za novinarska istraživanja, tako i za slanje elektronske pošte koriste “druge mašine za pretragu i provajderi za koje se na osnovu dosadašnjih saznanja, može reći da važe kao sigurni”.

“Onde gde je to moguće novinari treba sami da izvuku pouke i promene način rada”, naveo je Mihael Konken (Michael), šef DJV, ocenjujući da su “apeli vladama, da garantuju slobodu izveštavanja i zaštitu izvora informacija očito ostali nedelotvorni”.

Konkretne alternative DJV u saopštenju ne nudi, ali nemački mediji citiraju naknadne preporuke portparola Saveza novinara da bi alternativa mogli da budu provajderi sa sedištem u Evropi ili Nemačkoj.

Posledice po novinare su, kako se ukazuje, nepovoljne već samim tim što se među kolegama proširio osećaj nesigurnosti. Još gore su posledice, kako se navodi, po izvore informacija odnosno informante, posebno po one koji moraju da ostanu anonimni i čiju anonimnost novinari žele da sačuvaju.

Špijuniranje elektronske komunikacije od strane tajnih službi i mogućnost zaštite slobode medija u tim uslovima su teme kojima će se baviti i Kongres Saveza novinara naredne nedelje u Hanoveru.

Snežana Bogavac, dopisnica agencije Beta

Print Friendly, PDF & Email