Saša Mirković novi pomoćnik Tasovca

Vlada Srbija imenovala je Sašu Mirkovića na mesto pomoćnika ministra kulture i informisanja, nakon što je sa te funkcije razrešila Dragana Kolarevića.

14. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes
SASA MIRKOVIC

Saša Mirković, foto: „Medija centar Beograd“

Prema ranijim najavama, prvi zadatak novog pomoćnika biće završetak zakona o elektronskim medijima i o javnim servisima, ali i ubrzanje procesa digitalizacije televizije.

Kako je pisao “Danas”, kada je objavljeno da je Kolarević smenjen, plan ministra Ivana Tasovca bio je da angažuje pomoćnika, koji bi bio osoba koja dobro poznaje medijsku regulativu u Srbiji i koja je bila uključena u proces izmene zakona iz ove oblasti.

Saša Mirković je predsednik i jedan od osnivača Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, koja okuplja više od 80 radio i televizijskih stanica širom Srbije.

Koordinator je Medijske koalicije koja okuplja vodeća medijska udruženja i asocijacjje i blisko sarađuje sa Asocijacijom štampanih medija u okviru Medijske zajednice.

Kao predstavnik Medijske koalicije je učestvovao u radu radne grupe na izradi medijskih zakona.

Autor je velikog broja članaka iz oblasti medija u domaćim i inostranim publikacijama i uzima aktivno učešće na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i stručnim skupovima iz oblasti medija i međunarodnih odnosa.

Jedan je od osnivača Radija B92, a deset godina je proveo na funkciji generalnog direktora Radija i Televizije B92 (1993 – 2003). U prethodnoj deceniji na RTV B92 obavlja poslove izvršnog direktora, predsednika i člana Upravnog odbora, direktora za spoljne komunikacije i medijske operacije i direktora B 92 trusta.

Rođen je 1967. godine u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer međunarodni odnosi), a usavršavao se na Državnom univerzitetu u Luizijani, SAD i u Evropskom centru za novinarstvo u Mastrihtu, u Holandiji.

Pohađao je Školu za poslovni i javni menadžment na Unverzitetu Džordž Vašington u Varšavi, u Poljskoj. Usavršavao se na studijskim putovanjima u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, SAD i Slovačkoj.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za novinarsku hrabrost i promociju ljudskih prava.

Govori engleski jezik. Oženjen je i otac jednog deteta.

IZVOR: B92

Print Friendly, PDF & Email