Predragu Blagojeviću novinarska nagrada “Dušan Bogavac” za 2013.

Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da za 2013. godinu dobitnik bude novinar Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik internet novina „Južne vesti“ (www.juznevesti.com).

21. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes
Predrag Blagojevic

Predrag Blagojević. Foto: „Medija centar Beograd“

Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost odlučio je da za 2013. godinu dobitnik bude novinar Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik internet novina „Južne vesti“ (www.juznevesti.com). Ceremonija dodele novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost održaće se u četvrtak, 24. oktobra 2013. u 12 sati u prostorijama NUNS-a, na II spratu Doma novinara Srbije, Resavska 28.

U fokusu redakcije “Južne vesti” od samog početka je istraživačko novinarstvo, odnosno izveštavanje o korupciji, koje uz dnevne aktuelnosti čini srž informativnog dela ovog medija.

Redakcija na čelu sa Predragom Blagojevićem, uspela je da se izbori za finansijsku nezavisnost, što je novinarima omogućilo da temama uvek pristupaju iz ugla građana, a da nosioce javnih funkcija kritikuju kad god procene da je to potrebno. Kao direktna posledica izveštavanja ovog medija samo u poslednjih godinu dana smenjeno je nekoliko direktora javnih preduzeća i ustanova u Nišu.

Među temama koje su privukle najveću pažnju javnosti svakako su slučajevi korupcije u niškom KP domu i odmazde prema “uzbunjivačima” koji su ukazali na taj problem, nepotizam i partijsko zapošljavanje u javnim preduzećima. Za istraživačke tekstove o malverzacije u javnim nabavkama na niškom aerodromu, redakcija “Južne vesti” je 2010. dobila godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo koju zajedno dodeljuju NUNS i Ambasada SAD.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su: novinarke Sanda Savić i Nadežda Gaće, novinarski tim „INSAJDER-a“,  satirični portal „NJUZNET“, Centar za istraživačko novinarstvo i kolumnisti Petar Luković i Svetislav Basara.

Članovi žirija bili su Ljubomir Živkov, Dinko Gruhonjić, Marko Somborac, Vukašin Obradović,  Filip Mladenović i Branka Bogavac.

Print Friendly, PDF & Email