NUNS: Neobjašnjiva presuda novinarki agencije Beta

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je zaprepašćeno presudom Osnovnog suda u Banjaluci kojom je novinarka agencije Beta Ljiljana Kovačević obavezana da predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku isplati 5.000 konvertibilnih maraka na ime obeštećenja za povredu ugleda i časti.

17. Oct 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je zaprepašćeno presudom Osnovnog suda u Banjaluci kojom je novinarka agencije Beta Ljiljana Kovačević obavezana da predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku isplati 5.000 konvertibilnih maraka na ime obeštećenja za povredu ugleda i časti.

NUNS očekuje da viši sud prihvatu žalbu novinarke i poništi tu neobjašnjivu presudu.

“Iz same presude proističe da je tužba predsednika RS neosnovana i da je novinarka Kovačević neopravdano kažnjena. NUNS smatra da ovakve presude ograničavaju slobodu izražavanja i da su u direktnom sukobu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, ukazalo je to udruženje novinara.

Banjalučki sud kaznio je novinarku Bete sa obrazloženjem da je odgovorna po prijavi Dodika za “povredu časti i ugleda” zbog
objavljivanja vesti o tome da protiv njega postoji krivična prijava za zloupotrebu novca iz budžeta.

Presuda je, kako smatraju u NUNS-u, neobjašnjiva jer u obrazloženju stoji da sporna vest Bete “suštinski odgovara podacima iz krivične prijave”. Međutim, dodatno se konstatuje da je novinarka “propustila da navede da se radi o sumnji u izvršena navedena krivična dela” i zbog toga joj je sud izrekao visoku novčanu kaznu.

Agencija Beta je 19. februara 2009. objavila delove iz izveštaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnog dela, koji je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH podnela Tužilaštvu BiH i u kojem se Dodik i još neki funkcioneri sumnjiče da su naneli štetu budžetima BiH i RS od 145 miliona konvertibilnih maraka.

NUNS je ukazao i da je Milorad Dodik više puta verbalno napadao Betinu dopisnicu i iznosio neistine u vezi sa tim slučajem, a 2. juna 2012. pokušao je da novinarku Kovačević izbaci sa konferencije u Banjaluci. Taj postupak predsednika RS najoštrije su osudila novinarska udruženja iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Evrope.

Beta

Print Friendly, PDF & Email