NUNS: Nejasne okolnosti oko dodele nacionalne frekvencije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog raspisivanja konkursa za dodelu još jedne nacionalne frekvencije.

28. Oct 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog raspisivanja konkursa za dodelu još jedne nacionalne frekvencije.

U saopštenju NUNS je naveo da sumnju izaziva činjenica da se ođednom pronašlo dovoljno “slobodnih delova” u etru za emitovanje programa petog nacionalnog emitera.

NUNS je istakao da je nejasno zašto se tek sada, nakon dodeljivanja frekvencije nekadašnje TV Avala za proces digitalizacije, ponovo raspisuje konkurs.

“Neozbiljno je i od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, RATEL-a i RRA da, nakon prvobitne odluke, iznenada otkrivaju da postoji prostor za još jednu frekvenciju”, piše u saopštenju.

Prema NUNS-u, raspisivanje konkursa, s pravom, izaziva sumnju da se radi o političkim pritiscima ne bi li se po svaku cenu dodelila još jedna nacionalna frekvencija.

NUNS smatra da su Ministarstvo za telekomunikacije, RATEL i RRA dužni da javnosti podrobnije objasne razloge za ovakvu odluku, piše u saopštenju.

Savet RRA raspisao je u petak, 25. oktobra konkurs za emitovanje televizijskog programa na području cele Republike.

RRA je 9. avgusta poništila prethodni konkurs jer nijedan od prijavljenih kandidata – TV Nova i TV Kopernikus – nije dobio dovoljan broj glasova za dodelu nacionalne frekvencije nekadašnje TV Avala.

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je 23. okotobra Pravilnik o utvrđivanju plana raspodele frekvencija za analogne radio i televizijske stanice na teritoriji Srbije kojim treba da se ubrza proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji.

Prema pravilniku, deo frekvencija koje su nekada pripadale TV Avala biće iskorišćen za proširenje Inicijalne mreže za digitalno televizijsko emitovanje programa, dok će se preostalim delom spektra raspolagati u skladu sa važećim zakonima.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email