Javna rasprava: Požuriti sa usvajanjem medijskih zakona

Set medijskih zakona treba što pre da bude usvojen, kako bi se država konačno povukla iz vlasništva nad medijima, obezbedilo projektno finansiranje i garantovalo stabilno finansiranje javnih servisa u Srbiji, rečeno je danas na javnoj raspravi o nacrtima medijskih zakona u Novom Sadu.

16. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes

Set medijskih zakona treba što pre da bude usvojen, kako bi se država konačno povukla iz vlasništva nad medijima, obezbedilo projektno finansiranje i garantovalo stabilno finansiranje javnih servisa u Srbiji, rečeno je danas na javnoj raspravi o nacrtima medijskih zakona u Novom Sadu.

Pojedini učesnici ukazali su da će biti izgubljena još jedna godina u medijskoj reformi, ukoliko medijski zakoni ne budu usvojeni pre usvajanja republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava.

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine založili su se da raspodela budžetskih sredstava namenjenih javnim servisima bude 75 prema 25 odsto u korist Radio-televizije Srbije (RTS) u odnosu na Radio-televiziju Vojvodine (RTV), a ne 80 prema 20, što je alternativa u nacrtu zakona o javnim servisima.

Predstavnik RTS-a Đorđe Vlajić rekao je da ta medijska kuća ima “deset puta više” sopstvene produkcije od RTV-a, a toj konstataciji oštro su se suprotstavili predstavnici pokrajinskog javnog servisa, koji su kazali da je odnos u proizvodnji sopstvenog programa zapravo pet prema četiri u korist RTS-a.

Predstavnici RTV-a istakli su da taj medijski javni servis proizvodi program na deset jezika, što je mnogo zahtevnije od proizvodnje programa na jednom jeziku, što je način na koji radi RTS.

Predstavnici novinarskih udruženja kritikovali su odredbu prema kojoj članove Programskog saveta RTV-a treba da predlaže Skupština Srbije i založili se da ih kao i do sada predlaže Skupština Vojvodine.

Oni su zatražili i čvrste garancije o nezavisnoj uređivačkoj politici javnih servisa, kao i čvrste garancije da će RTV ubuduće biti tretiran ravnopravno sa RTS-om, a ne da bude “diskriminisan” kao do sada.

Predstavnici privatnih medija kritikovali su odredbu u Nacrtu zakona o javnim servisima po kojoj bi javnim servisima trebalo da pripadne 1,5 odsto iz državnog budžeta i ocenili da se javni servisi na taj način maksimalno favorizuju u odnosu na privatne medije na siromašnom medijskom tržištu u Srbiji.

Predstavnici lokalnih elektronskih medija koji su u vlasništvu opština i gradova kritikovali su činjenicu da Nacrt zakona o elektronskim medijima ne predviđa postojanje regionalnih javnih servisa.

Oni su izrazili bojazan da će privatizacija “upropastiti” lokalne medije.

Raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima organizovalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, uz tehničku podršku OEBS-a.

U sklopu javne rasaprave biće organizovane o tim zakonima biće organizovane i dve debate u Beogradu i jedna u Kragujevcu.

Današnju debatu u Studiju M Radio-televizije Vojvodine vodili su državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić i pomoćnik ministra Saša Mirković.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email