“Građanska Vojvodina” protestuje protiv političkog progona književnika Srđana Tešina

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" najoštrije protestuje zbog političkog progona direktora kikindskog Kulturnog centra, književnika Srđana Tešina koju sprovodi "upodobljena" kikindska lokalna vlast.

17. Oct 2013

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” najoštrije protestuje zbog političkog progona direktora kikindskog Kulturnog centra, književnika Srđana Tešina koju sprovodi “upodobljena” kikindska lokalna vlast.

Pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje da svojim autoritetom stanu u zaštitu Tešina i principijelno zauzmu stav prema nasilju u kulturi koji sprovode potpuno nekompetentni partijski vojnici. Novi Sad u poslednjih godinu dana dobar je pokazatelj šta znači kada nekompetentne osobe vode kulturu i kulturne institucije – uvode se srednjovekovni vrednosni kriterijumi, sprovodi se “krstaška” cenzura, a novci poreskih obveznika završavaju na računima povezanih organizacija ili se koriste za pečenje vola.

Novopostavljeni Upravni odbor Kulturnog centra Kikinda podneo je zahtev za smenu Srđana Tešina sa mesta direktora ove institucije bez ijednog zakonskog osnova i praktično bez ikakvog obrazloženja, osim ako se pod obrazloženjem ne podrazumeva potpuno neutemeljen i nedokumentovan, tragikomičan pokušaj njegove kriminalizacije. Očigledno se kriminalizacija pokazuje kao uspešan model za preuzimanje vlasti i podelu partijskog plena.

O nivou nekompetentnosti nove uprave Kulturnog centra u Kikindi svedoči i činjenica da će na sutrašnjoj sednici UO biti raspravljano o tome koliko je ova institucije u proteklom periodu uložila u štampanje časopisa i knjiga, a koliko prihodovala od njih. Uprava spočitava Tešinu da investicije u knjige i časopise nisu bile isplative, što predstavlja jasan znak koliko su neupućeni u kulturu i stanje na kulturnom tržištu. U Srbiji izdavači često budu na gubitku, odnosno moraju tražiti dodatna sredstva, i kada izdaju prevode svetskih bestselera, a kamoli kada izdaju književne časopise i knjige kojima se promovišu mladi autori, što je radio KCK.

Srđan Tešin je nestranačka ličnost, a za njegov izbor na mesto direktora Kulturnog centra 2010. godine su glasali svi odbornici posle javnog konkursa raspisanom na osnovu Zakona o kulturi. KCK je proteklih godina prepoznata od strane kulturne javnosti kao važna insitucija koja uveliko prevazilazi lokalni značaj sa bogatim programom i brojnim aktivnostima.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar.

Print Friendly, PDF & Email