Vivijan Reding zabrinuta zbog ugrožavanja slobode štampe

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding izrazila je danas zabrinutost po slobodu štampe nakon privođenja jednog saradnika londonskog dnevnika Gardijan u okviru slučaja "Snouden".

22. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding izrazila je danas zabrinutost po slobodu štampe nakon privođenja jednog saradnika londonskog dnevnika Gardijan u okviru slučaja “Snouden”.

“U potpunosti delim zabrinutost (Torbjorna) Jaglanda”, generalnog sekretara Saveta Evrope, napisala je Vivijan Reding na Tviteru.

Jagland je juče u pismu britanskoj ministarki unutrašnjih poslova Terezi Mej zatražio “informacije” o privođenju jednog saradnika Gardijana i uništavanju tajnih dokumenata koje je tom dnevniku dostavio bivši saradnik američkih službi bezbednosti Edvard Snouden.

Ovi slučajevi bi mogli da imaju “štetne posledice po slobodu izražavanja zagarantovanu članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima”, upozorio je Jagland.

Stav komesarke Reding u suprotnosti je sa zvaničnim stavom Evropske komisije, podseća agencija Frans pres.

Jedan portparol u Briselu rekao je da Komisija “nema komentar” na to privođenje i samo kazao da “Komisija pridaje veliki značaj poštovanju slobode štampe i slobodi izražavanja i informisanja u svim zemaljama članicama”.

Ali, kako je dodao taj portparol Komisije, “osnovna prava nisu apsolutna i uvek treba voditi računa da ona budu u ravnoteži sa ostalim pravima kao što je nacionalna bezbednost”.

“Ne može se imati sloboda bez bezbednosti i obrnuto”, kazao je on.

Britanska policija zadržala je u nedelju devet sati na aerodromu Davida Mirandu, partnera novinara Gardijana Glena Grinvalda, koji je objavljivao tekstove o programima nadzora Velike Britanije i SAD, na osnovu dokumenata koja je dostavio Snouden.

Britanska vlada takođe je primorala redakciju Gardijana da uništi hard diskove sa materijalom koji je tom dnevniku dostavio Snouden.

Beta

Print Friendly, PDF & Email