Podrška OEBS-a digitalizaciji televizije u Srbiji

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije objavilo je danas da je zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide p

20. Aug 2013

Reading Time: 2 minutes

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije objavilo je danas da je zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide pozvala to ministarstvo da nacionalnu televizijsku frekvenciju koja je ostala upražnjena gašenjem TV “Avala”, iskoristi u procesu digitalizacije.

Kako se objavljeno na sajtu (www.mtt.gov.rs), u pismu koje je Tide uputila ministru Rasimu Ljajiću, navodi se da Misija OEBS u Srbiji pažljivo prati proces digitalizacije televizije zbog njegove važnosti za budućnost elektronskih medija i za medijski pluralizam u zemlji.

“Želela bih da pozdravim nedavnu odluku Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da ne dodeli slobodnu nacionalnu frekvenciju ni jednom od učesnika tendera i da vas podstaknem da ovu frekvenciju opredelite za sprovođenje digitalizacije”, poručila je Tide.

Ona je naglasila da bi to bilo u potpunom skladu sa zalaganjem da se ubrza primena strategije digitalizacije u Srbiji.

“Razumemo da u tom procesu ima puno prepreka, uključujući nedostatak raspoloživih frekvencija što onemogućava nadležno JP Emisiona tehnika i veze da proširi mrežu za probu sistema, testira instaliranu opremu i organizuje paralelno emitovanje analognog i digitalnog TV signala, u periodu pre krajnjeg roka za prelazak na digitalno emitovanje u junu 2015.”, ukazala je Tide u pismu.

Tide je ocenila da bi zakasnela ili loše sprovedena digitalizacija mogla biti veoma štetna i za emitere, i za građane Srbije.

Ona je istakla da bi oslobađanje frekvencije za potrebe digitalizacije pokrenulo taj proces i omogućilo da se on završi na vreme.

“Imajući u vidu mnoge koristi za građane Srbje, uključujući kvalitetniji televizijski signal, nove kanale i veći izbor programskog sadržaja, kao i uvećanje prihoda države od slobodnih frekvencija, od ključne je važnosti da se ubrzaju pripreme za prelazak na digitalno emitovanje”, istakla je Tide i dodala da je
Misija OEBS-a u Srbiji spremna da pomogne nadležnima da dovrše proces digitalizacije kako je planirano.

Kako je ranije objavljeno, Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) trebalo bi da raspiše novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala jer, početkom avgusta, na sednici saveta u tajnom glasanju ni TV Nova, ni TV Kopernikus – jedini prijavljeni kandidati, nisu dobili dovoljan broj glasova da bi se dodelila nacionalna frekvencija.

Predsednik Saveta RRA, vladika Porfirije rekao je tada novinarima posle polučasovne sednice tog tela da je za dodelu frekvencije bilo potrebno pet glasova, a da su za TV Novu glasala dva, a za TV Kopernikus tri člana Saveta.

Savet RRA je trebalo da odluči o dodeli frekvencije još 9. jula, ali da je odluka tada odložena.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email