Obama žali zbog teškog ekonomskog položaja novinara

Predsednik SAD Barak Obama izrazio je žaljenje zbog sve težeg ekonomskog položaja novinara. “Nekada su svugde

01. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Predsednik SAD Barak Obama izrazio je žaljenje zbog sve težeg ekonomskog položaja novinara.

“Nekada su svugde postojali lokalni listovi. Ko je želeo da bude novinar, mogao je da dobro zaradi radeći za takve novine”, rekao je Obama u intervjuu kompaniji Amazon u Tenesiju, gde je juče održao govor.

On je kazao da neznatan broj listova u SAD ozbiljno zarađuje, zahvaljujući pre svega poznatim novinarima koji rade za njih.

“Ima, međutim, novinara koji se bore da sastave kraj sa krajem, koji rade kao honorarni saradnici. Veliki broj nema socijalnu zaštitu, a imali bi je kada bi dobili stalan posao u nekim dnevnim listovima”, rekao je Obama.

Po rečima predsednika, danas je sve teže postati pripadnik srednje klase i novinari su samo neki od onih koji se suočavaju sa takvim problemima.

Kako navodi agencija Frans pres, štampani mediji u SAD su na ivici propasti, a razlog su pre svega pad tiraža i to što internet postaje sve ozbiljniiji konkurent štampi.

Veliki broj dnevnih listova i nedeljnika u SAD je u poslednjih pet godina ugašen, a list “Čikago tajms” je zbog malog tiraža morao da otpusti sve svoje stalno zaposlene fotografe i osloni se na honorarce.

(Beta-AFP)

Print Friendly, PDF & Email