NUNS osudio pisanje tabloida o seksualnom zlostavljanju

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas način na koji većina tablioda izveštava o slučaju teškog nasilja sa seksualnim zlostavljanjem u jednoj porodici u unutrašnjosti Srbije.

29. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas način na koji većina tablioda izveštava o slučaju teškog nasilja sa seksualnim zlostavljanjem u jednoj porodici u unutrašnjosti Srbije.

“Objavljivanje fotografije i identiteta žrtve, sa detaljnim opisom silovanja i okolnostima života porodice, krše sve profesionalne i etičke standarde novinarstva”, saopštio je NUNS.

Udruženje je podsetilo da jedno od najvažnijih etičkih pravila Kodeksa novinara Srbije propisuje obavezu da se poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

“NUNS poziva medije da ne zloupotrebljavaju teške porodične situacije i stanja žrtava za podizanje tiraža, a od Saveta za štampu zahteva da svojim članicama skrene pažnju na obavezu poštovanja Kodeksa”, navodi se u saopštenju.

Mediji su danas pisali o hapšenju Vladimira P. iz Osečine, koga policija sumnjiči da je silovao svoju majku. Pojedini tablodi uradili su intervjue i objavili fotografije sa žrtvom S.P.

Beta

Print Friendly, PDF & Email