NUNS i NDNV: Kompetencija da bude preporuka, a ne stranačka pripadnost

Mediji i novinari ne mogu da čekaju da se novi ministar uhodava i shvati ozbiljnost situacije, posebno s obzirom na činjenicu da bi Zakon o javnom informisanju i medijima morao uskoro da krene u skupštinsku proceduru, a da je planirano da o Nacrtu zakona o elektronskim medijima već krajem ovog meseca počne javna rasprava

16. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluju na vladajući blok da pri rekonstrukciji vlade vodi računa o tome da na odgovorna mesta u Ministarstvu kulture postave ljude koji imaju znanja i sposobnosti da istinski pokrenu medijske reforme koje nedopustivo kasne. Uloga Ministarstva u ovom važnom poslu je od ogromnog značaja i zato je značajno da on bude poveren ljudima kojima je u prvom planu stručnost, a ne partijska pripadnost.

Brzo usvajanje kvalitetnih medijskih zakona bitno je i za medijsku scenu, koja se nalazi u dubokoj krizi, ali i za proces evropskih integracija Srbije. U izveštaju Evropske unije o napretku Srbije u evro-integracijama posebna pažnja biće posvećena sprovođenju Medijske strategije. Skoro dve godine posle usvajanja Strategije situacija u Srbiji je ostala potpuno nejasna i konfuzna.

Mediji i novinari ne mogu da čekaju da se novi ministar uhodava i shvati ozbiljnost situacije, posebno s obzirom na činjenicu da bi Zakon o javnom informisanju i medijima morao uskoro da krene u skupštinsku proceduru, a da je planirano da o Nacrtu zakona o elektronskim medijima već krajem ovog meseca počne javna rasprava.

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email