NUNS i CUPS zahtevaju povlačenje nacrta medijskih zakona

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) zahtevaju od Ministars

08. Aug 2013

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da povuče iz javne rasprave Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i omogući radnoj grupi eksperata da okonča svoj rad na ovim zakonskim tekstovima, u skladu sa najvišim evropskim i uporednopravnim standardima.

Nacrt zakona o elektronskim medijima stavljen je na javnu raspravu iako radna grupa Ministarstva za izradu medijskih zakona nije završila rad na ovom zakonskom tekstu. S druge strane, Nacrt zakona o javnim medijskim servisima stavljen je na javnu raspravu iako se bez imalo dvoumljenja može okvalifikovati kao tekst koji je protivan Ustavu Srbije i svim najvišim standardima koji se odnose na status i delatnost javnog servisa.

Pravno-politički gledano, čini se kao da je Nacrt zakona o javnom medijskom servisu pisao neko ko uopšte ne razume prirodu javnog servisa i njegov odnos prema potrebi zadovoljenja javnih interesa u sferi informisanja.

Činjenica je da radna grupa Ministarstva za izradu medijskih zakona nije autor Nacrta zakona o javnim medijskim servisima. NUNS i CUPS zahtevaju od resornog Ministarstva da obavesti javnost ko je i po čijem nalogu pisao Nacrt zakona o javnim medijskim servisima, jer je nedopustivo da se zakoni od najvećeg značaja za demokratski poredak pišu u tajnosti.

NUNS i CUPS podsećaju javnost da pred državom Srbijom i dalje stoji obaveza da celokupnu oblast javnog informisanja, uključujući i oblast elektronskih medija i javnih servisa, uredi u skladu sa najvišim evropskim standardima, i to na transparentan način, u okviru javne demokratske razmene mišljenja svih onih koji su neposredno zainteresovani za sadržinu ovih pravila.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Centar za unapređivanje pravnih studija
U Beogradu 08. avgusta 2013.

Print Friendly, PDF & Email