Julski ANEM-ov monitoring izveštaj

Asocijacija nezavisnih medija upravo je objavila 46. monitoring izveštaj o medijskoj situaciji u Srbiji, za jul 2013.

30. Aug 2013

Reading Time: 2 minutes

ANEMAsocijacija nezavisnih medija upravo je objavila novi, 46. monitoring izveštaj o medijskoj situaciji u Srbiji.

U novom monitoring izveštaju, za jul 2013, saznaćete:

Sloboda izražavanja – pretnje i pritisci: 4 slučaja koji se odnose na neprimerene pritiske na medije, koji su potencijalna opasnost po slobodu izražavanja, a od kojih dva čak potiču iz medijske sfere, a jedan potiče od lidera opozicione stranke: pismo lidera Demokratske stranke i Gradonačelnika Beograda rukovodstvu RTS-a, kojim se ukazuje na navodnu neprofesionalnost i pristrasnost u informisanju građana Srbije u informativnom programu republičkog javnog servisa, kampanja koju vlasnik Televizije Pink, Željko Mitrović, već nedeljama vodi protiv dnevnog lista Blic, iznoseći pritom negativne stavove o tom listu i o glavnom i odgovornom uredniku, Veselinu Simonoviću, polemika u dnevnom listu Informer o razlozima dodeljivanja obezbeđenja uredniku informativnog programa B92, Veranu Matiću, kao i napadi po nacionalnoj osnovi na predsednika Izvršnog odbora NDNV-a, Nedima Sejdinovića, putem Internet portala „Koreni“; u delu sudski postupci: Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu protiv Preduzeća za proizvodnju i distribuciju RTV programa „TV Apatin“ d.o.o. Apatin – koji je osnivač lista „Novi glas komune“ i Vesne Milanović Simčić, glavne i odgovorne urednice ovog lista, kojom su tuženi obavezani da tužiocima Nenadu Nišiću i Vesni Nišić isplate milionski iznos zbog povrede časti i ugleda u vezi sa člankom o samoubistvu njihove ćerke, koja, osim što je sporna po pravnom rezonu, značajno utiče i na sposobnost ovog medija da finansijski opstane, dok su pravni lekovi svedeni na Ustavnu žalbu i Posebnu reviziju koji ne odlažu izvršenje.

Implementacija postojećih zakona – Zakon o radiodifuziji: kako se primenjuju zakonske odredbe koje se odnose na Javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje TV programa za nacionalno, regionalno i lokalno pokrivanje, uz poseban osvrt na javnim razgovorima koje je Savet RRA obavio sa predstavnicima podnosilaca prijave na javni konkurs za nacionalno pokrivanje – TV NOVA.rs i TV Kopernikus;

Usvajanje novih zakona – kakav je plan ministarstva u pogledu usvajanja medijskih zakona? Kako zastoj u medijskoj reformi vide Delegacija EK u Srbiji, ali i zvaničnici Direktorata EU za proširenje?

Rad nadležnih organa – na koji je način RRA ocenila ispunjavanje programskih i zakonskih obaveza Javnog sevisa Autonomne pokrajine Vojvodina? Šta fali u ovoj analizi RRA i da li daje pravu sliku ispunjavanja programskih i zakonskih obaveza emitera? Kako je Savet za štampu odlučivao u postupcima protiv medija u vezi sa poštovanjem Kodeksa novinara Srbije?

Proces digitalizacije – zašto je došlo do praktičnog zaustavljanja procesa digitalizacije?

Proces privatizacije medija – nastavak privatizacije jednog lokalnog medija posle 3 godine zastoja;

Zaključak Izveštaja – koje su to „anti-reformske tendencije“ u medijskoj sferi u julu mesecu?

Monitoring izveštaj uradio je stručni tim Pravne službe ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Print Friendly, PDF & Email