NUNS i NDNV osuđuju pozive na linč Nataše Kandić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju pretn

16. Jul 2013

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju pretnje i pozive na linč upućene Nataši Kandić i zahtevaju od nadležnih organa da reaguju po službenoj dužnosti na još jedan u nizu nasrtaja na novinare i aktiviste nevladinih organizacija.

Podsećamo da je povod za ovaj nasrtaj na Natašu Kandić bio izmišljena vest objavljena u magazinu Pečat u rubrici Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića, pod naslovom ”Fond za humanitarno pravo osudio humanitarnu akciju Novaka Đokovića”. Ni na koji način uredništvo Pečata nije ukazalo da je u pitanju “satira”, što je dovelo do toga da ovu vest kao autentičnu prenesu portali Srbin.info i Srbi na okup. U komentarima ispod ovog teksta na sva tri portala nalaze se brojni eklatantni primeri govora mržnje i poziva na nasilje.

Podsećamo urednike ovih portala da su oni odgovorni za sve sadržaje na njihovim portalima, pa i za komentare, nezavisno od toga da li su generisani sa društvenih mreža ili ne, odnosno da su u obavezi da uklanjaju komentare u kojima je prisutan poziv na nasilje ili govor mržnje. Govor mržnje je zabranjen i ustavom i zakonima ove zemlje, a to se odnosi i na društvene mreže.

NUNS i NDNV ukazuju da na pojedine javne ličnosti, pre svega aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava, u Srbiji traje dugogodišnja kampanja, a da “satira” ne može da bude alibi za kršenje zakona i nepoštovanje profesionalnih i etičkih standarda, pogotovo ako može da ostavi opasne društvene posledice.

Smatramo da je reakcija državnih organa na pojavu govora mržnje i pozive na nasilje preko potrebna, jer će u protivnom ovaj način javnog obraćanja postati uobičajen u Srbiji. Ne treba posebno isticati koje sve strašne posledice donosi “normalizacija” govora mržnje, s obzirom na teško nasleđe nasilja na ovim prostorima i na činjenicu da su pojedine javne ličnosti životom platili satanizaciju u medijima.

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email