Nezavisni novinari sve popularniji u Brazilu

Grupa nezavisnih brazilskh novinara u okviru projekta “Media Nindža” redovno izveštava o masovnim dem

30. Jul 2013

Reading Time: < 1 minute

Grupa nezavisnih brazilskh novinara u okviru projekta “Media Nindža” redovno izveštava o masovnim demonstracijama u Brazilu i stiče sve veću popularnost javnosti nezadovoljne informacijama tradicionalnih medija.

Poslednjih dana sve brazilske televizije su iz munuta u minut izveštavale o poseti pape Franje Rio de Žaneiru.

Kamere “Media Nindže” bile su, međutim, usmerene prema demonstracijama čiji se učesnici bune zbog ogromnih državnih rashoda za posetu poglavara Rimokatoličke crkve i raširene
korupcije.

Nezavisni brazilski novinari na demostracijama intervjuišu ne samo učesnike, nego i pripadnike policije i vojske, strance i turiste, redovno objavljuju fotografije povređenih ili uhapšenih demonstranata.

Njihov sajt prati više od 120.000 ljudi koji više nemaju poverenja u tradicionalne medije Brazila.

“Došla sam na demonstracije pošto sam videla snimak protesta na internetu”, rekla je jedna devojka i dodala da bez “Medija Nindže” ne bi saznala gde se održavaju protesti.

Grupa Nindža (Nezavisne novinarske priče u akciji) formirana je 2012. godine i danas ima 200 saradnika širom Brazila.

“Razlika između nas i tradicionalnih medija je što smo mi okrenuti narodu”, kaže Rafael Vilela i dodaje da su postali posebno popularni d kada su počele masovne demonstracije protiv siromaštva.

“Prvi smo pokazali da su se među demonstrante infiltrirali policajci koji su bacali ‘molotovljeve koktele’ da bi dali povod za napad policije na demonstrante”, kaže Alesandra Kastaeda.

Nekoliko novinara “Medija nindže” bilo je pritvoreno nekoliko sati pošto su izveštavali o demonstracijama 22. jula u Riju, organizovanim tokom pape Franje s predsednicom Brazila Dilmom Rusef.

Brazilska novinarska udruženja su izrazila duboku zabrinutost i osudile privođenje nezavisnih novinara.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email